Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Balena cu cocoașă, marele cântăreț al oceanelor
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre balena cu cocoașă, marele cântăreț al oceanelor. Cântecele ei pot fi auzite de la zeci de kilometri distanță.
Balena cu cocoașă este unul dintre cele mai mari animale de pe glob. Ea trăiește în toate oceanele, inclusiv în cel Arctic. Numele ei științific este Megaptera novaeangliae și înseamnă „marea aripă a Angliei Noi”. Acesta face referire la aripioarele balenei ce pot atinge o lungime de până la 5 metri.
Lungimea balenei cu cocoașă este de maxim 19 metri. Greutatea unui exemplar poate să ajungă până la 40 de tone. Ca să vă faceți o idee, acest animal marin este mai mare și mai greu decât un autobuz. Spatele lor are o culoare închisă în timp ce burtica lor este deschisă. Numele de balenă cu cocoașă provine de la faptul că aceste balene chiar au o mică cocoașă pe spate.
Un cântăreț care nu are nevoie de microfon
Am putea considera acest animal un adevărat cântăreț al naturii. De fapt, el este chiar unul dintre cei mai mari (la propriu) cântăreți de pe glob. Balena cu cocoașă este cunoscută pentru cântecele sale magice. Ele se pot auzi de la zeci de kilometri distanță. Sesiunile de cântat ale balenelor pot dura chiar și câteva ore.
Oamenii de știință au încercat de-a lungul timpului să studieze aceste sunete. Ei au ajuns la concluzia că, cel mai probabil, balenele se folosesc de ele pentru a comunica și pentru a atrage potențiali parteneri. De asemenea, puii de balenă știu cum să le șoptească mamelor lor.
Migrează anual mii de kilometri
În general, balenele pot fi observate în apropierea coastelor. Acolo ele se hrănesc cu creveți, plankton și pești mici. În timpul verii, balenele cu cocoașă își petrec timpul la poli, unde au hrană din belșug. În timpul iernii, ele vin către ecuator pentru a se împerechea.
Mamele înoată împreună cu puii lor. Adesea, drăguțele mamifere marine își ating aripioarele așa cum și părinții își țin de mână copilașii. Mamele au grijă de pui timp de aproape un an. Totuși, este nevoie de mult mai mult timp pentru o balenă cu cocoașă să devină adultă. Aceste animale cresc până la vârsta de 10 ani. În general, balenele cu cocoașă trăiesc până la vârsta de 80 – 90 de ani.
Nu mai este în pericol de dispariție
Marele cântăreț al oceanelor este un înotător foarte puternic. El se folosește de coada sa imensă pentru a se propulsa prin apă și, uneori, pentru a sări din ea. Precum alte specii de balene, și balena cu cocoașă adoră să stropească atunci când sar din apa oceanului. Oamenii de știință suspectează că ele fac acest lucru din dorința de a se distra.
Din fericire, această specie de mamifer marin va fi scos din lista de animale în pericol de dispariție. Guvernul australian a declarat că specia a făcut o revenire uimitoare. Vânătoarea de balene a dus specia aproape de dispariție. Abia în anii 1980’ a început un proiect de conservare care se pare că a dat roade.
Cu toate astea, conservaționiștii avertizează că balenele sunt în continuare în pericol. Deși vânătoarea nu mai este un motiv de îngrijorare, marile mamifere marine sunt afectate în continuare de poluare și de schimbările climatice.
Curiozități despre balena cu cocoașă
Un pui de balenă cu cocoașă are o greutate de două tone la naștere.
Și balenele cu cocoașă au propria lor amprentă. Fiecare balenă are un vârf de aripioară unic.
Balena cu cocoașă poate să-și țină respirația sub apă mai mult de jumătate de oră.