Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-au permis să își câștige existența. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII vă povestim în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vorbim despre meseria de regizor tehnic. Această meserie necesită multă pasiune, organizare și abilități de comunicare.
Astăzi vorbim despre o meserie care îmbină arta și tehnologia. Dacă regizorul artistic este cel care se ocupă de modul în care se derulează spectacolul din punct de vedere artistic, regizorul tehnic este cel responsabil care se ocupă de modul în care se derulează spectacolul din punct de vedere tehnic.
Am putea să ne gândim la aceștia ca la două fețe ale aceleași monezi. Amândoi sunt la fel de importanți. Pentru a afla mai multe despre ce face mai exact un regizor tehnic noi am stat de vorbă cu Anna Ilyes, cunoscută și drept „doamna Nuși”, o persoană foarte apreciată pentru profesionalismul ei, care ocupă această funcție în cadrul Teatrului Național din Timișoara de peste 25 de ani.
Regizorul tehnic are o mulțime de responsabilități. După cum am spus, el este la fel de important precum regizorul artistic, când vine vorba despre modul în care un spectacol este pregătit și mai apoi pus în scenă.
În primul rând, regizorul tehnic este un fel de manager. El se ocupă de programul repetițiilor. Mai apoi, el comunică atât cu scenograful cât și cu regizorul artistic pentru a-și putea face o idee asupra provocărilor acelui spectacol. Nu în ultimul rând, el gestionează atât echipa tehnică, cât și actorii, și este prezent la absolut toate repetițiile.
Da, volumul de muncă este unul foarte mare când vine vorba despre această meserie. Doamna Nuși ne-a povestit că înainte de premiere poți să lucrezi și 12 ore într-o singură zi. Dacă ești pasionat însă, acest program nu va fi chiar atât de obositor.
Totuși, cum poți să ajungi un regizor tehnic? Pentru această meserie nu există un modul educațional special. Doamna Nuși ne-a povestit că această meserie se învață practicând-o. O specialitate tehnică sau cunoștiințe în acest domeniu îți vor fi de folos.
Pentru a deveni regizor tehnic trebuie să încerci să convingi un alt regizor tehnic să te ia drept ucenic. Mai apoi, timp de câteva luni, tu îl vei urma constant pentru a vedea cum își practică meseria. De asemenea, există și posibilitatea de a lucra în teatru în domeniul tehnic pe alte poziții, înainte de a deveni regizor tehnic.
În timpul repetițiilor, regizorul tehnic își notează absolut toate indicațiile scenice, dar și ce fac actorii pe scenă. Uneori el este cel care le conduce atunci când regizorul artistic lipsește. Asta nu înseamnă însă că un regizor tehnic are nevoie de cunoștințe artistice. El se folosește doar de notițele sale pentru a se asigura că repetițiile decurg așa cum trebuie. Mai apoi, după premieră, regizorul tehnic este cel care preia complet spectacolul. Chiar dacă s-a pensionat, doamna Nuși încă este responsabilă de câteva spectacole.
Cea mai importantă calitate a unui regizor tehnic este pasiunea. Este imposibil să fii un regizor tehnic fără să fii dedicat complet acestei meserii. În primul rând, datorită volumului mare de muncă, va fi greu să rămâi motivat fără să fii pasionat. De asemenea, ești responsabil de un spectacol întreg.
Fiind o profesie în care gestionezi o echipă, abilitățile de comunicare sunt alt atu care ar trebui să fie nelipsit. Este foarte important să înțelegi ce vor regizorul artistic și scenaristul dar și să te faci înțeles în fața echipei.
Vei avea de-a face cu o mulțime de oameni, fiecare cu personalitatea sa. Din această cauză, este bine să știi cum să gestionezi orice tip de persoană pentru a te asigura că produsul final artistic va avea succes.
Dacă îți este frică de o carieră monotonă, atunci această meserie este ideală pentru tine. Profesia de regizor tehnic este una foarte dinamică. Mereu ai de-a face cu spectacole noi. Fiecare proiect este unic și și vine cu propriile sale provocări. Din această cauză vei fi forțat mereu să te implici pentru a te asigura că spectacolul este dus până la sfârșit.
După cum spuneam, responsabilitatea spectacolului rămâne pe umerii regizorului tehnic după premieră. El este cel care coordonează spectacolul în timp ce se derulează. Pentru început, el se asigură că decorul și costumele nu prezintă defecțiuni sau probleme.
Mai apoi, el verifică dacă toată partea tehnică funcționează. Aici vorbim de lumini, proiecții și, uneori, lavaliere. La final, el este cel care le dă semnalul celor responsabili de verificarea biletelor că spectatorii pot intra în sală. Mai multe detalii despre cum decurge un spectacol găsiți în interviul video de pe canalul nostru de YouTube.
Doamna Nuși îi sfătuiește pe toți cei care consideră să urmeze această meserie să vină la teatru și să vizioneze spectacole. Desigur, încercați când vizionați spectacolele să nu fiți atenți doar la jocul actorilor, ci să urmăriți ce se întâmplă în spatele lor. Observați decorul, luminile și proiecțiile și încercați să vă imaginați care este tot procesul din spate.
Aceasta a fost meseria noastră pe astăzi. Sperăm că ați înțeles mai multe despre ce face un regizor tehnic. Ca de obicei, puteți găsi mai multe informații despre această meserie, dar și despre altele, pe canalul nostru de YouTube. Noi ne revedem săptămâna viitoare cu o nouă meserie care să vă ajute să vă orientați în carieră.
O meserie în care e nevoie de răbdare. Ce face un profesor de matematică