Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai există și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre Wallis și Futuna, insulele franceze din Oceanul Pacific. Știai că poți să vizitezi aceste insule fără o viză specială?
Wallis și Futuna, sau după numele oficial Teritoriul Insulelor Wallis și Futuna, este o regiune care se administrează singură a Franței din Oceanul Pacific. Țara este formată din Insulele Wallis (Uvea și insulițele din jur) și Insulele Horne (Futuna și Alofi). Capitala țării este Matâ’utu care se află pe Insula Uvea iar populația este de numai 15.500 de locuitori.
Uvea este o insulă vulcanică destul de joasă. Înălțimea maximă se află pe Muntele Lulu Fakahega și este de 145 de metri. Insula este înconjurată de un recif de corali care formează 20 de insulițe. Înălțimea maximă a acestora este de 60 de metri. Reciful este spart în unele zone permițând accesul bărcilor către Uvea. De asemenea spațiul din interiorul barierei este folosit pentru pescuit.
Futuna se află la 200 de kilometri la sud-vest de Uvea. Ea are un vecin mai mic pe nume Alofi. Ambele insule sunt vulcanice. Înălțimea maximă de pe Futuna este de 760 de metri în timp ce înălțimea maximă din Alofi este de 365 de metri. Futuna și Alofi sunt despărțite de un canal cu o lățime de 3,2 kilometri. Ambele insule sunt protejate de recifuri de corali.
Toate cele trei insule au parte de precipitații. Chiar dacă Uvea nu are râuri care curg constant, Futuna are numeroase izvoare și fântâni. Alofi nu are apă proaspătă și nici nu este locuită constant.
Climatul insulelor este tropical și umed. Există două anotimpuri. Primul are loc între noiembrie și mai și este fierbinte și ploios. În timpul acestuia au loc furtuni tropicale. Temperatura medie în această perioadă este de 31 °C. Cel de-al doilea este mai răcoros și uscat și are loc între lunile octombrie și aprilie. Temperatura medie în această perioadă este de 27 °C.
Pădurile de pe insule au dispărut aproape complet. Ele au fost distruse de o specie de gândaci în anii ’30. În afară de o pădure din Alofi, și una mică de pe Uvea, insulele sunt aproape complet lipsite de copaci.
Toate mamiferele au fost introduse pe insule. Porcii au o importanță ceremonială și sunt importanți pentru oameni. Unii oameni cresc și vite. Găinile reprezintă o parte mică din dieta oamenilor. Peștele constituie majoritatea alimentației locuitorilor.
Cei mai timpurii locuitori din Wallis și Futuna au fost oamenii din cultura Lapita. Aceștia au ajuns pe insule înainte de anul 800 î.Hr. Dovezile arheologice ne arată că oamenii pescuiau și făceai agricultură. Un alt val de navigatori din Polinezia a ajuns pe insule după anul 1400 d.Hr. Oamenii din Samoa s-au stabilit în Futuna în timp ce migranții din Tonga s-au stabilit în Uvea.
Insulele au fost descoperite de europeni în secolul al XVII-lea. Exploratorii neerlandezi Jakob Le Maire și Willem Schouten au zărit insulele în timpul unui voiaj de explorare a Pacificului în anul 1616. După 151 de ani, în anul 1767, căpitanul britanic Samuel Wallis a ajuns pe Uvea. Abia după 50 de ani, în timpul vânătorilor de balene, europenii au început să interacționeze mai des cu insulele.
Primii misionari francezi au ajuns pe insule după anul 1830. Timp de un deceniu, aceștia au încercat să-i convertească pe localnici la catolicism, lucru pe care l-au și reușit. După anul 1840, insularii au votat pentru a fi sub protecția Franței. Totuși, țara europeană a răspuns greu. Insulele Wallis au fost acceptate în protectoratul francez abia în anul 1887, în timp ce Futuna s-a alăturat după un an. În următoarele cinci decenii, administrația franceză a condus destul de strict insulele.
În anul 1942, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Aliații au amplasat 6.000 de trupe în Uvea. În scurt timp aceștia au construit un sistem de drumuri, două piste de aterizare și porturi în lagune. Aceste dezvoltări reprezintă și astăzi infrastructura principală a insulei. În anul 1998, un taifun a lovit insulele distrugând aproape toate recoltele din Uvea, incluzând plantațiile de bananieri. Insula și-a revenit cu ajutorul ajutorului Francez.
Oamenii de pe insule sunt de origine din Polinezia. Există însă diferențe când vine vorba despre limbile vorbite în Uvea și în Futuna. Datorită migrației de locuitori din Tonga în Uvea în anii 800 î.Hr., există legături între culturi și istorie. În același timp există și legături între cultura din Futuna și cea din Samoa. Atât limba din Uvea și Futuna cât și franceza sunt limbile oficiale ale țării.
Școlile primare din Wallis și Futuna sunt conduse de biserica romano-catolică și de stat. De școala secundară se ocupă doar statul. Ambele sunt complet gratuite pentru copii. Pentru educație superioară, tinerii trebuie să meargă în Noua Caledonie sau în Franța. Există servicii medicale gratuite atât în Uvea, cât și în Futuna.
Cultura din Wallis și Futuna este polineziană și este similară cu cea din Tonga și din Samoa. Culturile din Wallis și din Futuna sunt foarte similare între ele când vine vorba despre limbă, dansuri, bucătărie și sărbători. Pescuitul și agricultura sunt ocupații tradiționale. Majoritatea oamenilor trăiesc în case tradiționale ovale. Kava este o băutură populară făcută pe ambele insule. Ea este folosită drept ofrandă în timpul ritualurilor.
Sursă foto: wikipedia.org, us.france.fr, wallis-et-futuna.wf, borgenmagazine.com, wikiwand.com, travel.hoteles.ag
Țări necunoscute. Împreună descoperim lumea. Andorra, paradisul shoppingului din Europa