Locuri de poveste din România. Expoziție de plante exotice la Iași
Locuri de poveste din România. După declanșarea pandemiei vacanțele exotice sau în străinătate nu prea vor mai fi posibile. Iar toată atenția se întoarce spre locurile din țară. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
În cadrul aceleași rubrici, cu ceva timp în urmă, v-am povestit aici despre Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași. Astăzi vă vorbim despre un eveniment inedit ce are loc acolo, și anume o expoziție de plante exotice. Aceasta mai e deschisă până-n 27 februarie și prezintă specii și soiuri cunoscute sau mai puțin cunoscute de azalee și camelii. De asemenea, sunt expuse numeroase plante originare din zone subtropicale și tropicale ale Asiei. „Colecția de azalee și camelii reunește cele mai reprezentative exemplare cultivate într-o grădină botanică din țară, acestea fiind remarcabile prin vârstă și dimensiuni. Pentru a pune în valoare calitățile decorative ale acestor plante, angajații complexului de sere acordă o atenție deosebită îngrijirii acestora și creează amenajări peisagere inspirate de grădinile asiatice.
Un element de noutate este reprezentat de o zonă pe care o apreciem drept un elogiu adus simplității, dedicată unei grădini ce decorează o locuință specifica Asiei orientale, din care nu lipsesc plantele simbol, veranda cu uși glisante sau lanternele”, transmit reprezentanții grădinii botanice.
Loc special destinat pereților vegetali
În cadrul amenajărilor se regăsește și un loc special care e destinat pereților vegetali verticali. Ei sunt realizați din specii exotice decorative de frunze, acestea fiind utilizate pentru a reprezenta simboluri vegetale și animale specifice spațiului est-asiatic. Printre aceste simboluri se numără orhideea, arborele pagodelor, ursul panda și păunul. În compartimentele cu umiditate ridicată sunt cultivate plante din zone tropicale și subtropicale. Vorbim despre ficuși, crotoni, palmieri, dracene, ferigi, begonii, fucsii, peperomii, bromelii, orhidee sau specii mai puțin cunoscute din diverse genuri.
Într-un compartiment special sunt menținute condiții din medii de viață extreme pentru colecția de plante cu nutriție mixtă sau carnivore, așa cum mai sunt cunoscute. Numeroasele exemplare ce rețin atenția, mai ales prin capcanele specifice cu care capturează insectele, se găsesc alături de alte specii de plante cu care împart și în condiții naturale același habitat.
Programul de vizitare este zilnic între orele 9:00 și 16:00. Prețul unui bilet este de 10 lei, atât pentru vizitarea standurilor expoziționale, cât și a secțiilor exterioare. Fotografiatul este liber.