Mărțișorul, sărbătorit la Iași. Ateliere și momente artistice pentru copii
Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași continuă seria atelierelor DICE. Printre temele deja existente și-a făcut loc una nouă, care e dedicată unuia dintre cele mai îndrăgite simboluri ale primăverii: Mărțișorul. De asemenea, acestuia îi sunt dedicate și câteva ateliere și momente artistice.
În perioada 22 februarie – 10 martie, de marți până joi, între orele 10:00 și 16:00 și vineri între orele 10:00 și 14:00, copiii sunt așteptați la ateliere de mărțișoare. Acestea se desfășoară la Palatul Culturii și se adresează celor cu vârsta de minimum cinci ani. Copiii pot participa individual la ateliere sau în grupuri de maximum 15 persoane. „Pentru a afla povestea mărțișorului, simbol al reînnoirii timpului și al renașterii naturii, dar și pentru a intra în atmosfera satului de altădată, participanții vor face o incursiune în expoziția „Sărbătoarea în sat. Spiritualitate și artă”, deschisă la Muzeul Etnografic al Moldovei. Apoi, în Sala de Educație Muzeală, vor confecționa mărțișoare, pe care le vor dărui celor dragi”, transmit reprezentanții instituției.
Durata unui astfel de atelier este de 60 de minute, costul biletului este între 10 și 15 lei, iar toate materialele necesare sunt incluse. Prețul diferă în funcție de model, tehnică de lucru și durată de realizare. Participarea se face pe bază de programare și respectând normele sanitare și de distanțare impuse în contextul pandemiei. Programările se pot face fie online, pe pagina de Facebook Atelierele DICE, fie la numărul de telefon 0232 275 979, interior 116.
Momente artistice de ziua Mărțișorului
Tot la Iași, în perioada 24 februarie – 2 martie, are loc cea de-a șaptea ediție a manifestării culturale interactive „Mărțișor – Simbol și Tradiție”. Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, prin Muzeul Etnografic al Moldovei și Muzeul Unirii, este partener în derularea acestui eveniment. Manifestarea cultural – interactivă va avea loc în Piața Unirii din Iași. Ea va reuni 30 de meșteri populari, aceștia provenind atât din Moldova, cât și din alte zone etnografice ale țării. Vor fi prezenți meșteri populari chiar și din Republica Moldova. Deschiderea oficială va avea loc sâmbătă, 26 februarie 2022, începând cu ora 11.00. Ea va fi urmată de momente artistice reunite sub genericul „Dor de primăvară” susținute de elevi de la Palatul Copiilor din Iași, precum și de studenți membri ai Asociației ASCOR – Filiala Iași.
Evenimentul, derulat timp de șapte zile, are un program variat. Acesta cuprinde expunere de mărțișoare realizare de meșteri și creatori populari, precum și demonstrații practice și ateliere pentru copii. Evenimentul „Mărțișor – simbol și tradiție” nu începe întâmplător în data de 24 februarie. Manifestarea constituie și un prilej de promovare a sărbătorii populare Dragobete, simbol al dragostei la români, care se celebrează la această dată.
Dicționar
Incursiune: cercetare, studiu făcut de cineva într-un subiect străin de preocupările obișnuite, de tema tratată.