Invențiile au schimbat viața oamenilor. Banda scotch și povestea ei interesantă
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre banda scotch, o invenție care are o poveste interesantă.
Cum ar arăta viața noastră fără banda scotch? Cât de greu ne-ar fi fără ea? O folosim mai la orice. De la împachetatul unor cadouri și până la a repara sau lipi ceva. Banda scotch este cu adevărat una din invențiile care au schimbat viața oamenilor și e important să știm câte ceva despre ea. Că vă vine să credeți sau nu, povestea ei a început într-un atelier auto.
Cum a apărut banda scoth
În 1923 Richard Gurley Drew lucra la Minnesota Mining and Manufacturing (3M), companie care, la acea vreme, producea doar hârtie abrazivă, adică șmirghel. La începutul anilor 1920 era la modă ca mașinile să fie vopsite în două culori. Proprietarii de mașini erau încântați și fericiți, însă pentru lucrătorii din atelierele auto era un chin. Atunci când trebuiau să vopsească o mașină o parte trebuie acoperită, iar cealaltă vopsită. Simplu, nu? Ei bine, problema era că nu au găsit ceva util și eficient cu care să acopere partea ce nu trebuia vopsită. Aceștia se foloseau de ziare vechi, lipici de casă sau bandă adezivă chirurgicală. Din păcate nimic nu mergea. Deși se crea o linie clară între zone, adezivii se lipeau mult prea tare, iar atunci când erau îndepărtați se distrugea și vopseaua.
Treaba lui Richard Drew la compania 3M era să ducă probe de șmirghel la atelierele auto din zonă, conform acs.org. Într-una din zile acesta a luat parte la o scenă de furie din partea unui muncitor fiindcă lucrarea sa de vopsire nu a ieșit așa cum trebuia. Văzându-l atât de supărat Richard Drew i-a promis că va crea ceva ce să-l ajute și să-i facă munca mai ușoară. Promisiunea lui a fost una îndrăzneață. Asta fiindcă nu avea nici experiență și nici nu știa de ce era nevoie. El era doar optimist.
Folosind ca punct de plecare adezivul folosit în șmirghelul impermeabil de la 3M, Drew a petrecut doi ani experimentând cu diverse materiale. În cele din urmă a dezvoltat o formulă care conținea un clei de tâmplărie de bună calitate, care era menținut lipicios prin adăugarea de glicerină. Pentru suport, a ales hârtia creponată tratată. Produsul pe care l-a creat a aderat puternic, dar s-a îndepărtat ușor, fără să murdărească vopseaua.
Scotch-ul transparent, invenția aceluiași om
Prima invenție a lui Richard Drew, devenită chiar brand sub numele de Scotch, a fost utilă, însă cea de-a doua avea să-l facă și mai cunoscut. În 1929 compania Flaxlinum a încheiat un contract pentru a izola sute de vagoane frigorifice. Însă a apărut o problemă. Pentru a le izola și sigila era nevoie de un material rezistent la umiditate. Compania s-a gândit că banda Scotch ar putea funcționa, dar nu a fost așa. Cu toate acestea, Richard Drew a căutat o soluție. El și echipa sa au făcut numeroase încercări, cu diferite materiale, însă nimic nu dădea rezultate.
În același timp DuPont dezvoltase celofanul, un material de ambalare rezistent la umiditate. Un angajat al 3M se gândea la cum ar putea integra banda Scotch în acest material nou așa că i-a arătat o mostră lui Richard Drew. În acel moment inventatorul și-a dat seama că așa poate rezolva problema cu care s-a chinuit atât de mult. După efectuarea mai multor teste și experimente a luat naștere o nouă banda scotch. Partea proastă era că firma Flaxlinum nu mai era interesată. În schimb, multe alte industrii au prezentat interes. În special brutarii, ambalatorii de carne și cofetarii. După multe dificultăți întâmpinate echipa lui Richard Drew a creat scotch-ul incolor pe care-l folosim cu toții azi.
În timpul crizei economice, când economisirea era o necesitate, banda scotch parcă s-a vândut singură. Era folosită în fel și fel de moduri: pentru a lipi pagini de carte, pentru a sigila ouă sparte sau cutii de lapte, pentru a îndepărta scamele de pe haine sau chiar pentru a repara unghiile rupte. Ca urmare, 3M a prosperat și a fost una dintre puținele companii din lume care nu a concediat angajați în timpul crizei economice.