Cursul, ce prezintă informații de la A la Z, poartă numele de „Lira on stage” și începe în 8 martie. Dacă stăm bine să ne gândim numele nu a fost ales întâmplător. Asta fiindcă primul modul al proiectului se va finaliza chiar „on stage” cu un spectacol de teatru în toată regula pe scena Sălii Lira.
Teatrul, un joc de echipă
Cursul de actorie se adresează adolescenților cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani și este coordonat de actorul Ionuț Marian Pîrvulescu. Acesta e de părere că teatrul e asemeni unui joc de echipă. „Acest curs este conceput din jocuri actoricești care vor scoate în evidență trăsăturile fiecărui individ, dar și a întregii echipe. Fiindcă teatrul e un joc de echipă. Și cum orice echipă are nevoie de oameni în tribune, la fel și teatrul are nevoie de spectatori. Acesta poate exista fără decor, lumini, costume, text sau regizori, însă nu fără un actor și un spectator. Este nevoie de cei doi pentru ca acel schimb nevăzut de emoție, iar actul actoricesc să se producă.
Jocul în joacă, în special cel cu și despre emoții, trebuie făcut serios pentru a prinde rădăcini. Prin teatru se pot consolida fundații care să susțină orice joc, atât timp cât totul se face cu pasiune, iar sacrificiul pe care îl face un actor trebuie înțeles din primii pași pe care-i face înspre profesie. Nu există o formulă prin care să înveți teatru, dar există metode prin care te poți modela, folosindu-te de propriile-ți sentimente. Sculptorul are dalta, muzicianul instrumentul muzical, actorul are ca instrument propriul său corp. Trebuie doar să îl iubească și să-l accepte, indiferent că este vioară sau contrabas”, spune Ionuț Pîrvulescu.
Informații suplimentare privind cursul de actorie pentru adolescenți se pot obține la numerele de telefon 0752804624 (Ionuț Pîrvulescu), 0256498214 (Casa de Cultură a Municipiului Timișoara).
Cine e Ionuț Pîrvulescu
Ionuț Pîrvulescu, cel care coordonează cursul de actorie pentru adolescenți, este în prezent actor la Teatrul Independent AUĂLEU Timișoara. De-a lungul carierei a acumulat multe experiențe, însă totul a început cu anii de studiu de la Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Muzică, secția Actorie. Actorul a luat parte la multe proiecte, cu diferite abordări. El a colaborat cu Teatrul Național Timișoara și Teatrul de Copii și Tineret Merlin Timișoara și a bifat apariții în scurtmetrajul „Abis” și lungmetrajul „E mai bine așa”.
Printre toate, a reușit să facă și voluntariat în cadrul proiectului de teatru social „Spect-actori pentru non-discriminare”, să fie trainer în cadrul diverselor festivaluri de teatru pentru adolescenți și să se bucure de nominalizarea la „Gala Tânărului Actor HOP” – Mangalia 2008. Din anul 2009 Ionuț e actor la Teatrul AUĂLEU, acolo unde a avut nenumărate roluri. Printre ele amintim Omul pubelă în „Spălătorul de creier”, Porcul Napoleon în „Ferma animalelor” și Jupân Dumitrache în „O noapte furtunoasă”.