Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-au permis să își câștige existența. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII vă povestim în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vorbim despre ce face un profesor de matematică. Aflați mai multe despre o meserie în care e nevoie de răbdare.
Pentru a afla cum stă treaba și de partea cealaltă a catedrei am stat de vorbă cu Mariana Ștefan, profesoară de matematică de 34 de ani. Înainte de toate aceasta ne-a spus ce este matematica. „Matematica este regina științelor. Dacă tot mi-am ales să predau una din științe, am ales-o pe cea mai frumoasă, pe cea mai puternică.
Pe lângă faptul că e regina științelor, e un joc. Așa o iau eu. Ca pe un joc care se joacă după anumite reguli. E adevărat că pe tablă și în caiet scriem de multe ori parcă semne fără înțeles, dar jocul e frumos și până la urmă ajung toți să înțeleagă și regulile și tot ce ține de jocul acesta”, spune Mariana Ștefan. Sunt mulți copii care încă de mici își doresc să devină profesori. Însă nu mulți aleg matematica. Mariana Ștefan ne-a povestit de ce a ales să devină profesoară și de ce a ales matematica. Întreaga poveste o puteți afla din interviul video de mai jos.
V-ați întrebat vreodată cât de greu e să fii profesor de matematică? Cu toții știm că matematica nu e simplă sau ușoară, dar cum o fi din perspectiva unui profesor? Mariana Ștefan, care le predă elevilor de gimnaziu, ne spune că ei nu i se pare chiar greu să fii profesor de matematică. „Nu știu dacă trebuie să spun că e greu. Mie nu mi se pare că e greu. Mă bucur de fiecare zi alături de copii. E greu pentru că profesorul de matematică are o responsabilitate enormă. Pasul următor al copilului care pleacă din gimnaziu este liceul, ori alegerea unui liceu bun este foarte importantă. Cumva îi trasează drumul în viață. Este o perioadă din viață în care trebuie să te afli într-un loc bun, într-un colectiv bun. Și atunci responsabilitatea profesorului de matematică este să-l ajute pe copil să ajungă într-un liceu bun”, spune profesoara.
Matematica e una din materiile de care elevii fug, însă Mariana Ștefan are metodele ei prin care-i atrage pe elevi. Dacă elevilor nu le place matematica atunci încearcă să-i facă să o placă pe ea. Pe lângă asta, profesoara se folosește de o poveste pentru a le răspunde copiilor la întrebarea „De ce trebuie să învățăm matematica?”. Mariana ne-a spus și nouă povestea, care, la fel cum spune și ea, e în mare parte adevărată. O puteți auzi și voi urmărind interviul video de mai sus. „încerc să-i conving că învățând matematică de fapt înveți să înveți și alte lucruri. Înveți să sistematizezi lucrurile, înveți să descoperi că toate trebuie argumentate, că în toate există o logică”, mai spune profesoara de matematică.
Mariana Ștefan e unul din acei profesori care organizează o mulțime de activități cu elevii. Și poate nu te-ai aștepta la asta de la un profesor de matematică. „Fac excursii în fiecare an și în țară și în străinătate. Am mers prin Austria, prin Ungaria, dar acum, în fiecare an, organizez câte o excursie în țară, primăvara și toamna. Copiii trebuie să descopere cât e de frumoasă țara noastră. Mă ajută și o colegă de geografie și căutăm locuri, destinații pentru excursii. Copiilor efectiv nu le ajung locurile din autocar. Mergem pe metoda primul venit – primul servit. Încercăm să facem lucrurile cât mai bine pentru că ei chiar se bucură în excursiile acestea”, ne spune Mariana Ștefan.
Pe lângă excursii, copiii merg anual alături de profesoara de matematică la activități derulate de librăriile Cărturești, unde citesc, sau la centrul de fitness Smartfit, unde fac sport și înoată. Nu trece luna fără ca elevii să nu aibă parte de câte o activitate, iar una dintre ele e mersul la film. Profesoara mai organizează cu elevii și petreceri în pijama la școală, tabere de vară, ieșiri la paintball și tot felul de activități care-i apropie și mai mult.
Mariana Ștefan ne-a explicat, pe scurt, ce trebuie să faci pentru a deveni profesor de matematică. „Cum devii profesor de matematică? Foarte simplu. Că acum se intră la facultate destul de ușor. Dacă ești un elev de 8 – 9 sigur intri la facultate. Te și descurci la facultatea. Ideea e să-ți dai seama dacă ai făcut alegerea potrivită. Rămânerea la catedră e convingerea că poți să faci bine ce faci. Că poți să te bucuri când te duci la catedră, că poți să te bucuri când intri într-o clasă; poți să stai timp în plus în care să faci subiecte de teste, să corectezi, poți să stai timp în plus să ai rezultate mai bune”, spune Mariana Ștefan.
După absolvirea facultății, cei care doresc să devină profesori trebuie să susțină niște examene care sunt grele, după părerea profesoarei de matematică. „În sistem se intră în urma unor examene care sunt destul de grele”, spune ea. Pe lângă studii e nevoie să ai și câteva calități despre care am vorbim cu profesoara de matematică. Cea mai importantă calitate e dragostea maximă pentru copii, urmată de răbdare și abilitatea excelentă de comunicare. Pe lângă acestea, cei care vor să devină profesori de matematică trebuie să stăpânească disciplina, dar să și găsească modalități de a le-o explica copiilor. „Punem în centru copilul. Dacă reușești să pui copiii în centru tuturor acestor lucruri, atunci da, te poți face profesor. Ei contează de fapt”, spune Mariana Ștefan.
Ca-n orice meserie, există lucruri plăcute dar și lucruri neplăcute. Iată care sunt ele în cazul profesoarei de matematică cu care am stat de vorbă. „Atunci când fac o lecție nouă și mă uit la fețele lor și întreb „Ați înțeles?” și răspunsul „Da” vine cu un zâmbet și cu o satisfacție, asta este una din cele mai mari bucurii. Dacă fac o problemă de geometrie în spațiu cu vreo cinci cerințe complicate și văd că 80% dintre ei sunt bucuroși că au înțeles, aceasta este cea mai mare bucurie. Asta îmi place cel mai mult. Bineînțeles, îmi place când iau note bune la Evaluarea Națională.
Ce nu-mi place? Nu-mi place când trebuie să facem partea aceasta de înscrisuri. Tot felul de documente și situații pe care n-ar trebui să le facem noi. Dar niciodată nu vor fi angajați oameni care să facă anumite lucruri. Dirigintele, profesorul, trebuie să facă lucruri care n-au nici o legătură cu pregătirea lui. Și atunci asta mă deranjează. În rest nu știu dacă altceva nu-mi place. Nu-mi place dacă simt că o lecție nu mi-a ieșit. Că mi se mai întâmplă. O reiau. Dar în general îmi place. Încă merg la școală cu bucurie. Încă îmi fac orele cu bucurie”, ne spune Mariana Ștefan, după 34 de ani de activitate.
Având o experiență atât de vastă am rugat-o pe Mariana Ștefan să le ofere copiilor care vor să devină profesori de matematică câteva sfaturi. „În primul rând să le placă și să înțeleagă ei matematica. Dacă matematica este ușoară pentru ei, atunci o vor putea face ușoară și pentru copii. Să le placă copiii. Și dacă nu ai copii, poți să știi dacă-ți plac copiii altora. Dacă poți să te cobori la orice nivel de înțelegere, te faci profesor. Dacă nu, rămâi în cercetare sau te faci altceva. Sunt o grămadă de instituții care angajează absolvenți de Matematică. Trebuie să ai și simțul umorului. Eu cred că n-aș fi rezistat de multe ori fără simțul umorului. De multe ori dintr-o situație în care erau stresați și copiii și eu m-am scos cu umor. Umorul salvează situații de foarte multe ori”, ne spune profesoara de matematică.
Ca să fii profesor de matematică mai trebuie și să fii o persoană răbdătoare. „Răbdarea este foarte importantă. Progresul nu-l vei vedea cu una, cu două dacă n-ai răbdare să ajungi la progresul acela și nu muncești pentru asta. Eu le tot spun copiilor: nu cereți vreunei divinități să vă lumineze la lucrare dacă voi nu ați băgat acolo la cap lucruri.
Deci, fără muncă nu poți să ceri. Așa că trebuie să fie acolo o bază. Vreau să mă fac profesor. Dar știu să mă comport cu copiii? Am răbdare cu ei? Pot să rezolv tot felul de chestiuni care apar într-o clasă? Nu e numai matematică. Copiii te văd ca pe cel care poate rezolva orice. Trebuie să rezolvi situații uneori neașteptate legate de ei personal, de chestiuni neplăcute care s-au întâmplat în clasă. Trebuie să fii imparțial, obiectiv, lucruri pe care orice om încearcă să le atingă. Dar cu copiii e mai mult decât atât. Pentru că ei sunt așa, ca un aluat. Și trebuie să avem grijă ce prăjitură coacem pentru că lăsăm urme adânci dacă nu suntem noi cum trebuie”, spune Mariana Ștefan.
Tot ce am împărtășit aici cu voi e doar o mică parte din întregul interviu. Mariana Ștefan ne-a spus, printre altele, și care e părerea ei legată de programa complexă și de multitudinea de informații pe care copiii trebuie să le învețe. În interviu am vorbit și despre cât de utilă e tehnologia în viața unui profesor de matematică, dar și despre impactul pandemiei asupra orei de matematică. Mai mult decât atât, Mariana Ștefan a împărtășit cu noi câteva din momentele sale plăcute și neplăcute ca profesor de matematică. Toate acestea le puteți afla urmărind interviul video disponibil aici sau mai sus.