COMORILE MUZEELOR. Expozițiile primei jumătăți a anului 2022 la Muzeul Municipiului București
Astăzi, la rubrica noastră despre COMORILE MUZEELOR vorbim despre expozițiile primei jumătăți a anului 2022 de la Muzeul Municipiului București. Se anunță un an plin de expoziții interesante!
Expozițiile primei jumătăți a anului 2022 din cadrul Muzeului Municipiului București (MMB) pun accentul pe diversificarea tematicii și promovarea patrimoniului acestuia. Secția Artă continuă conceptul expozițional de prezentare a caselor-atelier de artist. Totuși, ea adaugă și propuneri menite să pună în valoare patrimoniul vast al Pinacotecii București.
În cadrul ei vor fi expuse lucrări de pictură, sculptură și gravură și vor fi prezentate donații recente primite de MMB. Colecțiile de costume, documente rare și artă populară precum și fotografii din vechiul București vor fi și ele aduse în atenția publicului.
„Balcic, școala de pictură de la malul mării” – din 16 februarie la Palatul Șuțu
Balcic, un oraș din zona Caliacra, este locul în care a avut loc întâlnirea dintre Orient și arta românească din secolul al XX-lea. În special pictura a fost modelată de aceste influențe. Zona a mai fost numită și Coasta de Argint după ce Regina Maria și-a construit acolo un palat.
Orașul situat la Marea Neagră a aparținut României până în anul 1940. Atunci, în urma Tratatului de la Craiova, România a fost constrânsă să cedeze Bulgariei Cadrilaterul. În cadrul acestei expoziții vor fi prezentate în premieră șase lucrări de pictură. Acestea vor veni în completarea expoziției gazdă „Orient versus Occident”.
„Femeile în reprezentarea plastică a Ligiei Macovei” – din 25 februarie
Această expoziție va conține o selecție dintr-o serie impresionantă de lucrări. Ele fac parte din colecția de artă „Ligia și Pompiliu Macovei” și au fost realizate în tehnici variate, ulei pe carton și tușuri colorate pe hârtie. Indiferent de tehnica aleasă, artista transmite cele mai sincere sentimente și punctează trăirile femeii din viața de zi cu zi.
„AMAN ÎN PLEIN-AIR” – din 7 aprilie la Muzeul Theodor Aman
Muzeul „Theodor Aman” își va aștepta admiratorii în 2022 la o nouă expoziție temporară. Vernisajul acesteia va avea loc joi, 7 aprilie 2022, expoziția rămânând la dispoziția publicului până pe 31 martie 2023.
În total au fost propuse 22 de picturi și 4 acuarele pentru expunere. Acestea aparțin perioadei de maximă maturitate artistică, acoperind în principal ultimele două decenii de creație ale artistului.
„Bucureștiul văzut de Iosif Berman” – din 21 aprilie la Palatul Suțu
București este un oraș într-o continuă schimbare. Cel mai bine a surprins acest lucru aparatul de fotografiat. Începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, orașul a început să se transforme într-o capitală europeană, atât la nivel social cât și la cel al aspectului. Dintr-un oraș oriental el a început să devină unul occidental.
Tema principală a fotografului Iosif Berman o reprezintă strada, evenimentele care se petrec aici, atât cele inedite cât și activitățile obișnuite, cu personaje comune. El a fost fotograf al Casei Regale și l-a însoțit pe Dimitrie Gusti în cercetările de teren.
„Acte domnești fanariote din colecția Muzeului Municipiului București” – din 28 aprilie la Palatul Suțu
MMB are prilejul de a expune încă o dată documente noi către publicul larg. Unele dintre acestea sunt mai puțin cunoscute. Patrimoniul Muzeului Municipiului București cuprinde o generoasă Colecție de Documente, între care se regăsesc numeroase hrisoave emise de către cancelariile domnilor Țării Românești, începând cu cea de-a doua domnie a lui Dan al II-lea (1428). Ele au fost redactate pe pergament sau hârtie de către diecii cancelariilor în limbile slavonă și română cu caractere chirilice.
„Țările Române. Peisaje în gravura Europeană de secol XIX” – din 18 mai la Palatul Suțu.
Această expoziție valorifică patrimoniul din Colecția de Tipărituri și Imprimate a MMB. Ea urmărește să introducă vizitatorul în universul românesc din secolul al XIX-lea, de la principalele obiective istorice care au captat atenția la scenele naturalistice constituite în jurul munților, văilor, râurilor, pădurilor cu prezente umane sau animalice.
În centrul acestei expoziții se va afla peisajul în gravură. Expoziția se va axa pe expunerea a aproximativ 50 de lucrări. Toate înfățișează locuri din Țările Române surprinse de gravori străini. Astfel au fost surprinse elemente de arhitectură urbană sau rurală plasate în cadre naturale specifice spațiului carpatic.
„De la Cap Caliacra la Balcic. Itinerar plastic” – din 27 mai la Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck
După Primul Război Mondial, Balcic a devenit una dintre cele mai iubite destinații artistice. Acolo, după anul 1924, Regina Maria și arhitectul român de origine turcă Emil Güneş au început să construiască una dintre cele mai speciale reședințe ale Casei Regale. Este vorba despre palatul Tenha Yuvah (Cuibul liniștit), situat chiar pe malul Mării Negre.
La Balcic, Cecilia Cuțescu-Storck și Frederick Storck și-au construit la rândul lor o reședință minunată unde urmau să-și petreacă verile. În colecția Muzeului Frederick Storck și Cecilia Cuțescu Storck se păstrează o minunată serie de lucrări ce redau casa artiștilor de la Balcic. Aceste picturi și desene inedite vor fi expuse în premieră absolută.