Vaccinul anti-Covid în timpul sarcinii protejează bebelușii. Descoperirea cercetătorilor
Cercetătorii în domeniul sănătății au descoperit că vaccinul anti-Covid în timpul sarcinii protejează bebelușii. Conform acestora, el este cea mai bună metodă de a-i proteja pe cei mici de virus în această perioadă.
Veste bună pentru mamele care s-au vaccinat în timpul sarcinii. Un studiu publicat recent arată că vaccinul administrat în perioada sarcinii poate să-i protejeze pe bebeluși de pericolele virusului.
Bebelușii mai tineri de șase luni ale căror mame s-au vaccinat cu ambele de doze de Pfizer sau Moderna au o șansă cu 61% mai mică să fie spitalizați din cauza virusului.
Vaccinarea în stadiul târziu al sarcinii, adică între 21 de săptămâni și două săptămâni înainte de naștere, oferă rezultate și mai bune. Mai exact, șansele ca bebelușul să fie spitalizat din cauza Covid-19 scad cu până la 80%. Dr. Dana Meaney-Delman, unul dintre autorii studiului, a declarat conform CNBC că studiul sugerează că anticorpii se transferă de la mamă la fetus în timpul dezvoltării acestuia.
„Din păcate, vaccinarea copiilor mai mici de șase luni nu este încă posibilă. Din această cauză vaccinul anti-Covid în timpul sarcinii este foarte important pentru bebeluși”, a declarat Meaney-Delman într-o conferință de presă.
Mamele sunt supuse unui risc mai mare în această perioadă
Marea majoritate a bebelușilor (84%) spitalizați din cauza virusului au fost născuți de mame nevaccinate. Studiul a examinat 379 de nou-născuți din 20 de spitale diferite în perioada iulie 2021 – ianuarie 2022.
Bebelușii au fost împărțiți în două grupuri. Un grup era format din 176 de nou-născuți infectați cu Sars-COV-2, în timp ce al doilea grup era format din 203 de bebeluși sănătoși. 16% dintre bebelușii depistați pozitiv aveau mame vaccinate în timp ce 32% bebelușii sănătoși aveau mame nevaccinate.
Totuși, conform centrului care a efectuat studiul, acest test are și limitări. El nu a verificat dacă mamele au fost depistate ca fiind pozitive sau negative înainte sau în timpul sarcinii. De asemenea, el nu a verificat nici eficacitatea vaccinurilor în fața anumitor variațiuni ale virusului.
Specialiștii le recomandă femeilor ce plănuiesc să devină gravide și celor care sunt deja, dar și celor care alăptează să se vaccineze. În prezent, riscul unei forme severe de Covid-19 este mai mare în rândul acestora.