Elevii din mai puțin de 1% din școlile românești primesc mâncare caldă la prânz
În România se desfășoară de câțiva ani un program în care elevii ar trebui să primească o masă caldă, la școală. Proiectul se derulează, în teorie, doar în 150 de școli din țară. De fapt, sunt mai puține. Practic, elevii din mai puțin de 1% din școlile românești primesc mâncare caldă la prânz.
Inițial proiectul a fost implementat în 50 de unități de învățământ (din totalul de aproape 18 mii), iar acum el se derulează în 150 de unități de învățământ. Asta pe hârtie. În realitate lucrurile stau puțin altfel. Din cauza unor probleme administrative, sunt elevi care nu beneficiază de această masă, deși școala lor e înscrisă în program. Conform Radio România Actualități, un exemplu în acest sens e comuna Husnicioara din Mehedinți, care a întrerupt programul „O masă caldă” fiindcă nu sunt bani pentru mâncarea copiilor. În județ există și alte comune care au probleme financiare, însă acolo s-au găsit soluții de finanțare.
Elevii de la școala din Husnicioara au primit doar un an masa caldă promisă de programul inițiat de Guvern. În comună locuiesc mulți copii care provin din familii fără venituri, iar acea masă însemna, evident, mult pentru ei. Vestea că nu vor mai primi acea masă caldă i-a întristat și nu au putut face nimic în acest sens. Primăria era cuprinsă în programul inițiat de Guvern, însă edilul a decis să nu mai cumpere mâncare pentru masa elevilor. Asta pentru că nu s-au virat la timp fondurile necesare. Conform primarului, dacă ar fi alocat resurse financiare din bugetul comunei ar fi încălcat legea. Așa se face că elevii de acolo nu mai primesc acea masă caldă de care se bucurau.
Din fericire, sunt comune care au reușit să rezolve aceeași problemă. În alte trei comune din județ s-au adoptat hotărâri de consiliu local și, cu fonduri din bugetul primăriei, nu s-a întrerupt programul „O masă caldă”. Primăriile urmează să-și recupereze banii de la Guvern.
Mai multe despre programul „O masă caldă”
Programul pilot de acordare a unei mese calde se va derula și în semestrul al II-lea al acestui an școlar. Anul acesta către proiect vor merge 66.812 lei, bani din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. Pentru prima dată programul ce le oferă elevilor o masă caldă a fost derulat în anul 2016, în cadrul a 50 de școli. Numărul școlilor incluse a crescut, iar din 2020 încoace programul se desfășoară în 150 de școli.
Decizia de extindere cu 100 de noi unități de învățământ are la bază efectele pozitive generate asupra beneficiarilor direcți și indirecți. Studiile de impact au arătat că această măsură a avut ca efect scăderea ratei abandonului școlar, diminuarea absenteismului, precum și formarea deprinderii, la copii, pentru o alimentație sănătoasă.