„Build a World of Play”, o competiție globală lansată de Fundația LEGO
Asistăm la o „criză globală a copilăriei”, spune Anne Birgitte Albrectsen, directorul Fundației LEGO. Tocmai din acest motiv Fundația LEGO lansează competiția globală „Build a World of Play”. Ea vizează dezvoltarea și finanțarea unor idei care abordează această criză și care susțin dezvoltarea copiilor cu vârste de până la șase ani.
Fondul alocat pentru proiectul „Build a World of Play” este de 143 de milioane de dolari. Toți banii vor ajunge la acele organizații care pot avea un impact pozitiv în rândul preșcolarilor. „Criza globală a copilăriei” se referă la accesul deficitar pe care copiii îl au la servicii, mai ales acum, în contextul pandemiei. Anul acesta, Grupul LEGO împlinește 90 de ani, iar fondul de 143 de milioane de dolari consolidează angajamentul companiei de a se asigura că tinerii din toată lumea au oportunitatea de a învăța prin joacă. Fondul competiției „Build a World of Play” reprezintă cea mai mare finanțare publică acordată de Fundația LEGO.
Vor putea beneficia de fonduri organizațiile care explorează soluții la cele mai mari probleme din ziua de azi. Aici vorbim de accesul la educație timpurie de calitate, nutriție adecvată, eradicarea condițiilor toxice de stres care pot avea impact asupra vieții unui copil sau reducerea violenței în familie și la nivel comunitar. Alte puncte vizate mai sunt legate de protejarea împotriva poluării și susținerea bunăstării sociale și emoționale a întregii familii. Astfel de soluții ar trebui să producă un impact pozitiv asupra vieților copiilor de la naștere până la vârsta de șase ani. Mai mult decât atât, aceste soluții ar trebui să dea curs unei mișcări globale de a prioritiza dezvoltarea timpurie.
„Copiii vor construi viitorul”
Unul din membrii Fundației LEGO e de părere că în cei mici trebuie să se investească pentru ca toată lumea să aibă parte de un viitor mai bun. „Toți copiii au dreptul să se simtă în siguranță și să aibă acces la învățământ de calitate și asistență medicală. Însă, până în prezent, dezvoltării timpurii nu doar că i s-a acordat prea puțină atenție, dar și prea puține fonduri. Copiii vor construi viitorul. Pentru a construi o lume mai bună pentru următoarele generații – concentrându-ne pe inovație și acțiune – trebuie să lucrăm împreună. Dacă nu investim în cei mai mici membri ai societății, nu investim în viitorul nostru comun”, a declarat Thomas Kirk Kristiansen.
În cel de al 90-lea an de existență a brandului LEGO, investițiile în dezvoltarea timpurie sunt mai importante decât oricând. Între martie 2020 și februarie 2021, 167 de milioane de copii din 196 de țări au pierdut accesul la învățământ preșcolar. Preșcolarii au avut cel mai puțin acces la mijloacele de educație. Circa 120 de milioane de copii au fost direct afectați în aceeași perioadă. Mai mult, între 2018 și 2020, între 290.000 și 340.000 de copii au fost născuți anual în tabere de refugiați. Asta înseamnă că aproximativ un milion de copii au fost născuți ca refugiați.
Dezvoltarea timpurie, o necesitate
„Ne confruntăm cu cea mai mare urgență în ce privește dezvoltarea timpurie la nivel global. Calitatea experiențelor din primii ani de viață ai unui copil este foarte importantă. Întrucât în acei ani creierul se dezvoltă și se adaptează cel mai rapid. Acești ani reprezintă totodată fundația pentru învățare, sănătate și dezvoltarea de comportamente sănătoase pe termen lung, îmbunătățind performanța școlară, dezvoltarea de abilități complexe și calitatea vieții. Să le oferim susținere copiilor în acești ani reprezintă un instrument deopotrivă puternic și rentabil. Pe care trebuie să îl utilizăm!
Prin programul Build A World of Play vrem să ne unim forțele și cu alți actori care vor să rezolve provocările societale cu care ne confruntăm în prezent prin idei creative, de impact, care plasează copiii în centrul procesului decizional. Trebuie să începem să construim o lume în care cei mici sunt pe locul întâi. Să construim orașe, sisteme educaționale și de sănătate, să venim cu soluții pentru a salva planeta. Această competiție este o oportunitate să producem o schimbare cu adevărat pozitivă în vieților celor mici”, a declarat Anne-Birgitte Albrectsen.
Finanțarea va putea fi accesată de cinci organizații câștigătoare, la nivel global. Trei dintre organizațiile câștigătoare vor avea la dispoziție aproximativ 30 de milioane de dolari. Celelalte două vor primi aproximativ 15 milioane de dolari fiecare. Mai mult, cele 10 organizații finaliste vor primi câte un milion de dolari. Banii vor fi de folos pentru a-și îmbunătăți propunerile, forma echipele și pentru a se pregăti de implementarea ideilor. Participanții trebuie să se înregistreze până pe 7 aprilie 2022, urmând ca termenul limită pentru proiecte să fie 17 mai 2022. Mai multe detalii despre „Build a World of Play” se regăsesc aici.