Ziua Națională a Lecturii. Ce fac toți elevii din țară astăzi
Astăzi, 15 februarie, sărbătorim Ziua Națională a Lecturii. Este primul an în care România are o astfel de zi, iar în toată țara se organizează diverse evenimente cu această ocazie. Inclusiv la școli și grădinițe. Elevii din toată țara vor sărbători astăzi într-un mod aparte.
Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, a decis să facă mici modificări în programul elevilor de azi. La ora 11:00 și la ora 14:00 se vor organiza activități de lectură. „Am decis, în calitate de ministru al Educației, ca marți, 15 februarie 2022, în toate școlile, programul să se modifice astfel încât, indiferent de disciplina prevăzută în orar, la ora 11:00 și la ora 14:00, învățătorul sau profesorul să organizeze, la clasa unde este prezent, activități de lectură la care să participe toți preșcolarii și elevii. În prealabil, personalul didactic va recomanda tuturor să aducă o carte preferată sau să împrumute de la biblioteca școlară o carte și, timp de 15 minute, să citească fie individual, fie în grupuri mici de lucru. Obiectivul activității este de a promova lectura ca obicei cotidian, fără a presupune discutarea fragmentelor citite sau realizarea unei analize pe text”, transmite ministrul Educației.
Motto-ul Zilei Naționale a Lecturii din acest an e „Citim împreună!”. Seria manifestărilor dedicate Zilei Naționale a Lecturii se va deschide oficial în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, marți, 15 februarie, ora 10:00, cu mesajele reprezentanților Administrației Prezidențiale, ale miniștrilor Educației și Culturii, ale Academiei Române, ale Primăriei Municipiului București, precum și ale altor instituții preocupate de promovarea lecturii. În cazul în care vă întrebați care e ultima carte (re)citită de ministrul Educației, vă spunem noi: Aventuri solitare scrisă de Octavian Paler.
Cum se sărbătorește Ziua Națională a Lecturii la Iași
Pentru a marca această zi, dar și aniversarea a două personalități culturale (Spiru Haret și Titu Maiorescu), Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași organizează o serie de evenimente și programe culturale. Spre exemplu, la Muzeul „Mihail Sadoveanu” va avea loc inaugurarea expoziției „Titu Maiorescu și Spiru Haret – deschizători de carte”. Expoziția ilustrează aceste personalități culturale prin diverse cărți, documente, fotografii. De la ora 10:00, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași, de la ora 10:00, va avea loc o dezbatere online numită „Impactul lecturii la școală și în societate”. La ea vor participa Cătălin – Mihai Ștefan, educator muzeal, și Lăcrămioara Agrigoroaiei, muzeograf la MNLR Iași.
Muzeul Național al Literaturii Române din Iași împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române din București organizează un eveniment destinat elevilor. Concret, personalități ale lumii culturale românești vor discuta cu cei de la colegiile și liceele din București și Iaș. Tema: importanța lecturii. La Iași, începând cu ora 10:00, scriitoarele Nicoleta Dabija și Antonia Mihăilescu se vor întâlni cu elevii de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”. Apoi, de la ora 11:00, scriitorul Dan Lungu și actorul Horațiu Mălăele se vor întâlni cu elevii de la Colegiul Național „Costache Negruzzi”.
De la 11:00 la 12:00 are loc, în parteneriat cu Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” Iași, o altă activitate. Ea face parte din proiectul „Strategii de lectură creativă”. În primă fază elevii vor descoperi Muzeul Poezie(i) de la Casa Muzeelor. După aceea, vor participa la dezbateri interactive despre tehnici de valorificare a unor opere literare. De la ora 14:00 va avea loc activitatea de educație literară „Albumul cu poezii: Otilia Cazimir”, în parteneriat cu Liceul Teoretic Național București. Copiii de clasa a II-a vor descoperi mai multe despre „poeta sufletelor simple” prin intermediul unor jocuri distractive. Apoi, vor lectura poezii din opera acesteia.
Alte evenimente derulate la Iași
Ziua Națională a Lecturii va fi marcată și printr-o ediție specială a proiectului Junimea XXI, Seria poezie. Proiectul este marca MNLR Iași și constă în ateliere de lectură, scriere creativă, lansări de carte, lecturi publice cu poeți (re)cunoscuți. Întâlnirea de la ora 17:00 va consta într-o lectură publică. Ea va putea fi urmărită live, pe pagina de Facebook Junimea XXI. Invitați sunt poetul Andrei Novac și Flavia Lupu, artist vizual. Ea este cea care a ilustrat cea mai recentă carte a scriitorului.
MNLR Iași va lansa și „Lecturi peste timp”, un nou proiect ce valorifică fonoteca Radio România Iași. Astfel, în primul episod publicul îi va putea asculta, pe canalul de YouTube al Muzeului Național al Literaturii Române Iași, pe Tudor Arghezi, Mihail Sadoveanu, George Călinescu și Emil Botta citind diverse texte. Mai multe detalii despre evenimente găsiți aici.
Dicționar
Fonotecă: colecție de înregistrări sonore pe discuri, pe benzi de magnetofon, CD-uri etc. Colecția se folosește la sonorizarea unor producții artistice (în cinematografie, televiziune etc.).