Astăzi, 15 februarie, sărbătorim Ziua Națională a Lecturii. De-a lungul timpului preferințele celor mici când vine vorba de cărți s-au schimbat. Oare ce citesc copiii azi? Care sunt subiectele de interes pentru ei?
Elefantul Toyo, redactorul nostru, le-a contactat pe prietenele sale de la Librăria La Două Bufnițe pentru a afla ce mai citesc copiii. La început de 2022 sunt la mare căutare următoarele titluri:
Pușculița de vânătoare. Carte de educație financiară pentru copii și părinți, de Iulian Tănase, editura Pandora M, 2021;
Anatomia lui Kay. Un ghid complet (și total dezgustător) al corpului uman, de Adam Kay, editura Publica, 2021. Traducător Florin Tudose;
Iarna lui Isidor, de Veronica D. Niculescu, editura Polirom, 2020.
Bufnițele au împărtășit cu Toyo și topul celor mai vândute cărți din 2021:
Timișoara – Casele magice ale orașului, de Petru Ilieșu, Flavia Pantaleoni, Virgiliu Vițan, editura Planetarium, 2020;
Cum să crești și să te porți ca o pisică. Liber, încrezător, independent, perseverent, zen… şi fericit!, de Stéphane Garnier, editura Polirom, 2021. Traducere din limba franceză de Anastasia Gavrilovici;
Elmer și curcubeul, de David McKee, editura pandora M, 2021. Traducere de Domnica Drumea.
Deși din toate cărțile copiii au ceva de învățat, în topul lui Toyo rămâne cartea „Elefantul Elmer”, de David McKee. Povestea prezintă un elefant diferit de cei obișnuiți: e multicolor. Iar din acest motiv ceilalți râd de el. Urât, nu? Concluzia povestioarei e că trebuie să te bucuri că ești diferit și mai mult decât atât că îi poți face pe alții să râdă. Prima carte din seria Elmer a apărut în 1989, iar de atunci elefantul multicolor îi bucură pe copiii din întreaga lume.
Cele mai așteptate cărți din 2022
Anul acesta cele mai așteptate titluri de librarii de la Bufnițe sunt următoarele: „Marea aventură a micii albine Mitsu”, „Ușa cu trei încuietori. 3. Cele cinci regate eterne” și „Totul despre anxietate”.
„Marea aventură a micii albine Mitsu” este o carte scrisă de Mircea Dragu, iar de ilustrații s-a ocupat Bajkó Attila. Povestea amintește de cărțile cu Apolodor. O albină europeană călătorește în Orient să învețe de la albinele nipone tactici de apărare împotriva viespii mandarine.
Un alt titlu așteptat e „Ușa cu trei încuietori. 3. Cele cinci regate eterne”, de Sonia Fernández-Vidal, a cărei traducere din limba spaniolă a fost realizată de Silvia-Alexandra Ștefan. Niko se trezește dintr-odată copleșit de probleme din ambele lumi. Timpul a luat-o razna și curge înapoi. Quiona, zâna cuantică, a rămas prizonieră în regatul Timpului și îi cere ajutorul. Ca să aducă din nou armonia în Multiversuri, Niko și prietenii săi vor trebui să traverseze găuri de vierme, să se teleporteze în locuri necunoscute, să creeze universuri de buzunar cu constantele universale modificate și să sfideze o grămadă de legi ale fizicii. Oare vor ieși ei victorioși din această nouă aventură cuantică?
Cel de-al treilea titlu mult așteptat e „Totul despre anxietate”, de Carrie Lewis și Sophia Touliatou. Cartea este o metodă numai bună prin care copiii să învețe cum să se exprime. „O carte frumos ilustrată, din care copiii vor afla cum să își exprime în cuvinte gândurile și emoțiile și vor înțelege unele dintre motivele pentru care simt ceea ce simt”, spune psihologul clinician Ben Sedley.