Locuri de poveste din România. După declanșarea pandemiei vacanțele exotice sau în străinătate nu prea vor mai fi posibile. Iar toată atenția se întoarce spre locurile din țară. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Astăzi vom vorbi despre una dintre cascadele din țară și anume Cascada Toplița. Despre ea s-au scris articole chiar și în presa străină, deci ar fi păcat să nu o cunoaștem. După cum îi spune și numele, cascada se regăsește în orașul Toplița, județul Harghita. Cascadele oferă, în general, o priveliște spectaculoasă în funcție de căderile de apă pe care le au. Cascada despre care vorbim azi e mult mai specială. Asta deoarece e o cascadă cu apă termală, sau, cum mai e numită, cascadă mezotermală. Asta înseamnă că apa care curge este caldă. Conform visitharghita.com, temperatura apei ajunge la 27 de grade Celsius și este foarte bogată în calciu.
Cascada cu apă termală de la Toplita a fost declarată monument al naturii, arie protejată de interes național și rezervație naturală de tip biologic și peisagistic. Suprafața totală a rezervației este de 0,5 hectare. Indiferent de anotimpul în care este vizitată, cascada este un spectacol în sine. Aspectul ei deosebit se datorează culorilor schimbătoare cu care încântă privirea turiștilor. Culorile (de la alb la brun închis) sunt reflectate de apă și se datorează prezenței travertinului, care se află într-un proces continuu de depunere.
Cascada Toplița, în presa internațională
Încă de la început vă spuneam că despre Cascada Toplița s-a scris și în presa internațională. România are multe atracții turistice de care străinii ar putea fi interesați, însă de data aceasta le-a atras atenția peisajul spectaculos pe care cascada l-a oferit. Deși în fiecare anotimp cascada e minunată, iarna aceasta s-a transformat cu adevărat într-un loc de poveste. Ce s-a întâmplat cu ea? A înghețat. Iar acesta e un fenomen care se întâmplă foarte rar sau chiar deloc. De regulă apa își păstrează temperatura caldă, însă anul acesta, din cauza temperaturilor foarte scăzute, cascada a înghețat.
Pentru a vedea care e exact traseul până la Cascada Toplița cel mai simplu e să folosiți Google Maps. Tot ce aveți de făcut e să intrați aici și să alegeți punctul de plecare.
Dicționar
Travertin: tuf calcaros compact, folosit ca material de construcție și de ornament;
Tuf calcaros: rocă sedimentară formată prin depunerea bicarbonatului de calciu din apele calcaroase.