Copiii descoperă jocul de șah prin intermediul unui program online interactiv
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București îi invită pe cei mici să participe la un program online interactiv. Prin intermediul lui copiii descoperă jocul de șah și exersează gândirea logică. Mai mult decât atât, primul atelier din program este gratuit.
În vara anului trecut vă spuneam cum Abhimanyu Mishra, un băiat de 12 ani din Statele Unite ale Americii, a devenit cel mai tânăr maestru al șahului. Acesta a doborât recorduri în șah încă de la vârsta de șapte ani. Întreaga lui poveste o puteți citi aici. Dacă și voi sunteți pasionați de șah, sau vreți pur și simplu să descoperiți acest joc, ați nimerit unde trebuie.
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” derulează un program în care copiii vor afla noțiuni introductive de șah. Jocul este unul foarte potrivit pentru copii și asta deoarece le dezvoltă imaginația, creativitatea și aptitudinile matematice. De asemenea, șahul stimulează capacitatea de a prevedea consecințele propriilor acțiuni, dezvoltă dorința de autoperfecționare, sporește încrederea în sine, mărește puterea de concentrare și dezvoltă atenția distributivă.
Calendarul programului
Programul este destinat copiilor cu vârste cuprinse șase și 12 ani, iar atelierele se desfășoară online, pe ZOOM, în fiecare sâmbătă între orele 10:00 și 10:50. Primul atelier, cel din 12 februarie, este gratuit. Apoi, succesiunea modulelor și a temelor este următoarea:
Modulul I – Deplasarea pionilor (19 februarie – 5 martie)
Tema 1 (19 februarie 2022): tabla și piesele de șah; linii, coloane și diagonale; câmpurile tablei de șah; flancurile damei și ale regelui; jocuri și exerciții;
Tema 2 (26 februarie 2022): deplasarea pionilor, a turnului și a nebunului pe tabla de șah; capturarea cu aceste piese; jocuri și exerciții;
Tema 3 (5 martie 2022): cum mutăm corect în deschiderea partidei de șah; jocul de șah cu ceasul de șah, a turnului și nebunului pe tabla de șah; jocuri și exerciții.
Modulul II – Mutări speciale (12 – 26 martie 2022)
Tema 1 (12 martie 2022): mutări speciale (rocada și en passant); valoarea pieselor; încheierea jocului cu pionul; jocuri și exerciții;
Tema 2 (19 martie 2022): cum dăm șah, pat și mat (cu dama, turnul); cum ne apăram de șah; matul într-o mutare; jocuri și exerciții;
Tema 3 (26 martie 2022): notarea mutărilor; capturarea cu aceste piese; cum mutăm corect în deschiderea partidei de șah; jocuri și exerciții.
Taxa de participare pentru primul modul este de 150 lei/participant, iar pentru modulul al doilea taxa e tot de 150 lei/participant. Pentru doi frați taxa de participare la un modul este de 280 lei. Pentru participarea la o ședință prețul e de 60 lei/participant sau 100 lei/doi frați. Înscrierea se face prin completarea unui formular de rezervare disponibil aici. Rezervarea fermă a locului se transmite doar după achitarea taxei de participare. Link-ul de conectare la platforma ZOOM se va transmite prin email părinților, cu o zi înainte de începerea atelierului.