Ziua Mondială a Operei. Angela Gheorghiu, soprana care a făcut istorie pe marile scene de opera ale lumii
Astăzi sărbătorim în toată lumea Ziua Mondială a Operei. Știați că România a dat naștere unui adevărat superstar în acest domeniu? Angela Gheorghiu este una dintre cele mai cunoscute soprane din lume, dacă nu chiar cea mai cunoscută. Abilitățile ei vocale deosebite au făcut-o să spargă record după record. S-a scris despre ea până și în Enciclopedia Larousse.
Astăzi, în întreaga lume se sărbătorește Ziua Mondială a Operei. Această formă de artă impresionează de sute de ani publicul prin abilitățile vocale ale interpreților. Cu ocazia acestei zile, Christian Rudik, directorul Operei Naționale din Timișoara, îi sfătuiește pe părinți, și mai ales pe copiii, să descopere o lume nouă și minunată. Conform acestuia, cea mai frumoasă poveste este una spusă pe muzică. Totodată, el îi sfătuiește pe părinți și pe educatori să nu schimbe postul atunci când la difuzoare se aude muzică simfonică sau operă. De asemenea, aceștia ar trebui să le povestească celor mici despre „clădirea aceea mare din centru”. Până la urmă, în Timișoara, toate drumurile duc la Operă. De ce să nu profităm de acest lucru.
România are un adevărat superstar al operei
O lume întreagă știe numele Angelei Gheorghiu. Celebra soprană născută în Adjud a făcut istorie pe scena operei londoneze, și apoi a continuat pe toate marile scene ale lumii. Performanțele ei sunt inegalate. Amintim doar opere rescrise și orchestrate în mod special pentru ea. Una dintre ele este Tosca din anul 2006. Producția lui Jonathan Kent, construită în jurul Angelei Gheorghiu și care a debutat cu ea, cu un succes răsunător, a înlocuit atunci o alta, creată pentru celebra Maria Callas, în 1964. Aceasta a fost prima producție nouă din Londra după 42 de ani.
Pe scena londoneză, celebra româncă a apărut în peste 150 de spectacole. Foarte puțini soliști de operă din istorie au atins această performanță. De asemenea, acesta este un record în rândul artiștilor lirici de top ai ultimelor trei decenii.
I s-a acordat un concert exclusiv pe scena Royal Opera House
Angela Gheorghiu este singurul artist liric din generația sa căreia i-a fost acordată onoarea de a avea un concert exclusiv pe scena Royal Opera House – Angela Gheorghiu: Live from Covent Garden – concert difuzat de BBC și înregistrat pe CD și DVD.
În 1994, Angela Gheorghiu a primit aprecieri în întreaga lume la debutul său în rolul Violetta Valéry, într-o nouă producție La traviata de Verdi, în regia lui Richard Eyre. Succesul ei în rol, sub bagheta directorul muzical al Operei Regale de atunci, Georg Solti, a făcut ca BBC să-și elibereze programul obișnuit și să transmită un spectacol în direct de la Royal Opera House. A fost prima și ultima dată în istoria televiziunii și a operei când acest lucru s-a întâmplat.
Producția lui Jonathan Kent cu Tosca și a lui Richard Eyre cu La traviata nu sunt singurele create în jurul Angelei Gheorghiu. Soprana este, de asemenea, prima din istorie care a interpretat rolul Magdei de Civry în La rondine pe scena Operei Regale din Londra, într-o producție creată pentru ea în 2002 și reluată cu succes în 2004 și 2013.
O altă producție care debutează cu Angela Gheorghiu pe scena operei regale din Londra a fost Faust, în 2004, reluată apoi în 2006 și 2011. În 2010, a impresionat întreaga lume cu debutul în Adriana Lecouvreur, într-o producție a lui David McVicar, creată, de asemenea, pentru ea – primul spectacol de la ROH Londra cu această operă din 1906 încoace.
Singurul artist liric român inclus în Enciclopedia Larousse
Soprana Angela Gheorghiu este un superstar al operei internaţionale. Ea este singurul cântăreț de operă român din istorie inclus în Enciclopedia Larousse. Pentru cariera sa extraordinară, Angela Gheorghiu a primit mai multe distincţii. Printre acestea se numără La Medaille Vermeille de la Ville de Paris şi titlurile de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor și Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, acordate de Guvernul francez.
Angela Gheorghiu este Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte din Iaşi, al Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și al Universității București. În 2010, a fost decorată cu Ordinul “Steaua României” în grad de Comandor. Asta este cea mai înaltă decoraţie acordată de către Președinția României. La doi ani mai târziu a primit Medalia “Nihil Sine Deo” din partea Regelui Mihai I al României, pentru promovarea valorilor culturii româneşti în străinătate.
În 2015, Angela Gheorghiu a primit European Cultural Award pentru Muzică, la Dresda, cu ocazia celebrării a 25 de ani de la unificarea Germaniei. Anul 2018 i-a adus Angelei Gheorghiu echivalentul Grammy-ului francez, premiul Victoire d’Honneur.
Enciclopedia Larousse este o enciclopedie și un dicționar publicat în Franța de către Éditions Larousse. Ea se concentrează pe prezentarea cuvintelor din limba franceză, dar și pe prezentarea cunoștințelor din diferite ramuri. Prima ediție a apărut în anul 1856. De atunci, în cadrul ei au tot fost adăugate informații și cuvinte noi. Am putea să o considerăm una dintre cele mai importante colecții de cunoaștere ale umanității.
Dicționar:
soprană – cântăreață de operă care poate atinge note foarte înalte
artist liric – artist vocal, specializat în operă sau operetă, care are o voce sentimentală