Semnal de alarmă privind consumul de tutun în rândul copiilor
Este binecunoscut faptul că țigările nu sunt bune pentru sănătate, cu atât mai mult în cazul copiilor. Cu toate acestea vedem din ce în ce mai mulți copii care sunt prinși fumând la școală sau în diverse locuri, încă de la vârste fragede. Datele oficiale privind consumul de tutun în rândul copiilor reprezintă un semnal de alarmă ce trebuie luat în calcul imediat.
În februarie 2021, Comisia Europeană a lansat prevederile noului Plan European de Luptă Împotriva Cancerului. Unul din principalele obiective a planului este reducerea consumului de tutun până la 5% până în anul 2040. Pentru a atinge acest obiectiv una din modalități e aplicarea mult mai fermă a reglementărilor în domeniu și revizuirea celor existente. Asta pentru a ține pasul cu ritmul apariției de noi modalități de livrare a tutunului și nicotinei către consumatorii europeni. Printre modalitățile Planului European de Luptă Împotriva Cancerului de a reduce consumul de tutun se mai numără:
Revizuirea reglementărilor privind publicitatea produselor din tutun și nicotină;
Revizuirea reglementărilor privind fumatul în spațiile publice închise pentru a include noile produse din tutun;
Revizuirea reglementărilor privind taxarea acestor produse beneficiare de un regim de taxare inexistent sau preferențial.
În iulie 2021 Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a prezentat Raportul Global de Progres al Luptei cu Consumul de Tutun. Directorul OMS a atras atunci atenția asupra nevoii unor reglementări mai ferme care să prevină utilizarea tutunului de către copii și tineri. Acesta a mai spus și că 84 de țări ale lumii trebuie să adopte legislație strictă în acest sens.
România nu ține cont de recomandări
Membri Inițiativei 2035 Fără Tutun se declară nemulțumiți de varianta Planului Național de Combatere a Cancerului. Inițiativa 2035 Fără Tutun e formată din principalele organizații medicale, științifice, academice, de tineret și protejare a drepturilor copiilor. „În ciuda acestor direcții strategice concrete exprimate de către Planul European de Luptă Împotriva Cancerului și de către Organizația Mondială a Sănătății, membri Inițiativei 2035 Fără Tutun au constatat cu surprindere că varianta de Plan Național de Combatere a Cancerului lansată de curând nu conține nici măcar una dintre aceste măsuri recomandate de către Comisia Europeană sau OMS. Dimpotrivă, am constatat că planul include întregul capitol de prevenție a factorilor de risc pentru bolile netransmisibile abia ca al treilea obiectiv definit. Asta în condițiile în care prevenția ar trebui să fie prioritară”, transmit reprezentanții Inițiativei 2035 Fără Tutun.
De curând Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a spus: „Dacă tutunul ar fi fost un virus, atunci impactul lui ar fi fost demult denumit pandemie. Iar lumea întreagă ar fi alocat toate resursele posibile pentru a-l opri”. Pandemia de COVID-19 a însemnat peste 40.000 de decese în România într-un singur an. Consumul de tutun înseamnă, în fiecare an, peste 36.600 de decese.
Prima generație fără tutun
În septembrie 2016 a fost prezentată prima strategie națională integrată de reducere a consumului de tutun. Se numește 2035 – Prima generație fără tutun din România. Inițiativa e semnată de peste 350 de organizații neguvernamentale. Obiectivul principal al strategiei este reducerea consumului de tutun la sub 5% din populația cu vârste cuprinse între 13 – 15 ani. Conform inițiativei, generația născută în 2017 ar urma să devină în 2035 prima generație liberă de această dependență cu efecte devastatoare. În ceea ce privește consumul de tutun în rândul copiilor din România, 14,6% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 13 – 15 ani au declarat că au fumat. Dintre aceștia, 8,2% au spus că au folosit țigări electronice în ultimele 30 de zile.
Membri Inițiativei 2035 Fără Tutun consideră că cetățenii României, și mai ales generațiile viitoare, trebuie să beneficieze de o schimbare a exemplelor de prevenție. Acest lucru se poate face printr-o abordare bazată pe argumente convingătoare. De asemenea, trebuie prezentate dovezi științifice a factorilor de risc pentru bolile netransmisibile. „Ne manifestăm încrederea că varianta preliminară a Planului Național de Combatere a Cancerului va fi semnificativ revizuită în ceea privește măsurile pentru reducerea consumului de tutun. Ținând cont de recomandările și opiniile comunității științifice și medicale”, mai transmit reprezentanții Inițiativei 2035 Fără Tutun.