Părinți, știți la ce pericol imens sunt expuși copiii voștri pe internet? Unul din trei pățește asta
Internetul face parte din viața noastră. Încă de la cele mai fragede vârste copiii folosesc internetul. Acesta are avantaje, însă și dezavantaje. Salvați Copiii România a realizat un nou studiu, numit „Folosirea internetului de copii și adolescenți”, iar rezultatele sunt îngrijorătoare. La dezbaterea care a avut loc azi a fost prezent și ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu. Cercetarea scoate la iveală un pericol imens la care sunt expuși copiii pe internet. Iată cifrele alarmante ale studiului.
Bullyingul este un fenomen cu care țara noastră se confruntă, însă el s-a mutat și online. Acolo poartă numele de cyberbullying. Pe internet acest fenomen afectează tot mai mulți copii și e foarte important ca aceștia să știe cum să se ferească de riscurile la care sunt expuși. Conform studiului, o treime dintre copii (29%) afirmă că au primit imagini sau video-uri cu conținut care înfățișează nuditate sau ipostaze sexuale. Important de precizat e că acest conținut nu e întâlnit întâmplător, ci e primit de copii, ca destinatari ai mesajului. Totodată, îngrijorător este că 10% dintre copii spun că primesc astfel de mesaje lunar. Pe de altă parte, 20% dintre copii spun că li s-au cerut fotografii sau video-uri nud sau într-o ipostază sexuală. Copiii cu vârste între 15 – 17 ani și fetele afirmă acest lucru într-o măsură semnificativ mai ridicată.
Record de sesizări
Linia esc_ABUZ a Salvați Copiii vizează conținutul ilegal sau dăunător pentru copii în mediul online. Numărul de sesizări primite pe parcursul anului 2021 a fost de 7.615, adică de cinci ori mai mare decât în anul precedent. Din păcate vorbim de un record absolut înregistrat pe parcursul unui singur an. În 78% din situații, materialele raportate au arătat abuzuri sexuale asupra minorilor, nuditate infantilă sau copii care pozează în ipostaze sexualizate.
La fel ca în anii precedenți, într-o proporție covârșitoare (peste 90% din cazuri), victimele sunt de gen feminin. În ceea ce privește vârsta victimelor, 5% reprezintă cazuri ce înfățișează copii cu vârste aproximative de până în cinci ani, 33% dintre rapoarte prezintă copii cu vârsta aproximativă între șase și 10 ani, iar 62% dintre rapoarte arată minori cu vârste aproximative între 11 și 18 ani. Specific pentru anul 2021 și pentru grupa de vârstă peste 11 ani este faptul că peste 40% din rapoartele care făceau referire la această categorie de victime minore conțineau materiale autogenerate (realizate chiar de către victime).
„După doi ani de pandemie și restricții sociale, perioadă în care copiii au fost de multe ori bulversați de schimbările pe care au fost nevoiți să le parcurgă și să învețe să facă față unui val important de știri contrafăcute și dezinformări, efectele asupra lor sunt de necontestat.
Numărul fără precendent de rapoarte primit de Salvați Copiii pe parcursul anului trecut este doar un indiciu al situației extrem de grave în care se află copiii, de multe ori fără ca noi, adulții, să aflăm despre dificultățile prin care ei trec atunci când navighează pe internet. Din păcate, de cele mai multe ori, atât părinții cât și autoritățile află când deja este prea târziu”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii România.
Ministrul Educației, prezent la dezbatere
Pandemia a făcut ca școala să se mute în mare parte în online. Ministrul Educației spune că se vor face pași către digitalizarea educației, însă siguranța online e un element esențial. Despre asta a vorbit astăzi, la dezbaterea organizată de Salvați Copiii, Sorin Mihai Cîmpeanu.
„Dacă anul trecut, la întâlnirea miniștrilor Educației din Europa, lucrurile erau privite cu mai mult optimism din perspectiva digitalizării educației, experiența ne-a arătat că predarea online, fără a avea pregătirea necesară, are vulnerabilități. Educația va avea o componentă digitală mai pronunțată, însă ea trebuie făcută cu precauție. Siguranța pe internet este un element esențial. Anul acesta, la întâlnirea miniștrilor Educației, abordarea s-a nuanțat, s-au relevat neajunsurile educației online, în contextul crizei sanitare. (…) Sunt afectați și părinții, și profesorii, întreaga societate e afectată de elementele din studiul Salvați Copiii.
Pentru persoanele care au deja probleme de sănătate mintală, toată această perioadă de forțare a lucrului pe Internet, patru ore pe zi, pentru 80% dintre copii e mult. Ministerul Educației și alte autorități au distribuit mai mult de 100.000 de tablete, cu internet inclus. Acele tablete nu sunt folosite doar în procesul educațional”, spune ministrul Educației.
Conform ministrului, la finalul săptămânii trecute erau 163 de școli în online. Asta înseamnă că 200.000 de copii se bazează exclusiv pe internet pentru a învăța. Sorin Cîmpeanu mai atrage atenția și asupra unui nou termen și anume oboseala online. Acesta se referă la sentimentul de epuizare după cursuri online lungi, după videoconferințe. Și mai e un aspect grav amintit de ministru. Vorbim despre confuzia rolurilor. Această confuzie se referă la părinții care se comportă ca profesorii fiind mai implicați în teme.