Invențiile au schimbat viața oamenilor. Timbrele poștale, reinventate în Marea Britanie
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre timbrele poștale. Ele au fost reinventate în Marea Britanie.
Timbrele poștale trec la un alt nivel. Grupul poștal britanic Royal Mail a anunțat că timbrele vor avea de acum și coduri QR ce redau video-uri. Acestea vor putea fi scanate și vizualizate prin intermediul aplicației numite Royal Mail. Momentan clienții pot avea acces la un singur videoclip și anume „Shaun the Sheep”, un celebru serial animat britanic. De-a lungul anului vor mai apărea și alte episoade, iar clienții vor putea alege ce videoclip să însoțească scrisoarea pe care o trimit. „Introducerea codurilor de bare unice pe timbrele noastre poștale va permite conectarea scrisorii fizice cu universul digital”, a declarat Nick Landon, directorul comercial al Poștei din Marea Britanie, conform unui comunicat de presă.
Povestea timbrelor poștale
Plecând de la această noutate, azi vă povestim despre timbrele poștale. Despre cum au apărut ele și cine le-a inventat. Până la apariția timbrelor poștale pe care le știm azi, scrisorile erau sigilate cu o ștampilă cu cerneală. Apoi, prima idee de timbru a venit din partea lui Henry Bishop. Timbrele „Bishop” au fost folosite pentru prima dată în 1661 și marcau ziua și luna în care scrisoarea a fost expediată.
Înainte, taxele poștale trebuiau plătite de către destinatar, adică de către cel care primea scrisoarea. Dacă acesta nu avea bani, nu primea scrisoarea. Apoi s-a trecut la o altă metodă. Expeditorul era cel care plătea serviciul oferit de poștă, iar pentru a dovedi asta, de scrisoare era atașat un fel de bilețel. Apoi lucrurile s-au simplificat și mai tare prin inventarea timbrului poștal care se lipea pe scrisoare și făcea dovada plății (de către expeditor).
Primul timbru poștal modern
Primul timbru poștal modern, cu adeziv, a apărut în Marea Britanie în anul 1840. El a fost inventat de Sir Rowland Hill și a purtat numele „Penny Black”. Acesta o înfățișa pe Regina Victoria, iar profilul capului ei a rămas pe toate timbrele pentru următorii 60 de ani, scrie thoughtco.com. Sir Rowland Hill era un învățător din Anglia care pe lângă că invenția timbrelor adezive a introdus și noi tarife poștale. Ele se bazau pe greutate și nu pe dimensiune, ca până atunci.
Ideile inventatorului au avut succes și, în scurt timp, au fost adoptate de mai multe țări. Cea mai comună formă a timbrelor este cea pătrată sau dreptunghiulară. Însă, timbrele au fost tipărite în mai multe forme geometrice. Există timbre rotunde, triunghiulare, pentagonale și chiar în forme neregulate. Spre exemplu, Statele Unite ale Americii au emis primul timbru circular în anul 2000, sub forma unei holograme a Pământului. Și Sierra Leone și Tonga au emis timbre neregulate, acestea fiind în formă de fructe.