Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai există și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre Gambia, cea mai mică țară africană continentală. Știați că la alegeri, oamenii din Gambia voteză cu mărgele, nu cu ștampila?
Gambia este o țară din vestul Africii ce se află pe coasta Oceanului Atlantic. Ea este înconjurată total de Senegal, singurul său vecin. Forma acesteia este una bizară, Gambia fiind construită practic în jurul râului cu același nume. Populația țării africane este de aproximativ 2,3 milioane de locuitori iar capitala este Bajul.
Dimensiunea sa redusă face ca Gambia să fie cea mai mică țară africană continentală, dar și una dintre cele mai dens populare țări din Africa. Există câteva orașe de-a lungul râului, însă majoritatea populației trăiește în zona rurală.
Gambia este formată dintr-o bucată de pământ ce se întinde până la 50 de kilometri de fiecare parte a râului Gambia. Lungimea țării este de 480 de kilometri de la Oceanul Atlantic și până în centrul continentului.
Climatul țării este unul tropical caracterizat printr-un sezon ploios care are loc între lunile iunie – octombrie și un sezon uscat mai lung. Aproape de coastă, sezonul ploios durează mai mult.
Relieful țării este unul format din savane în zonele înalte și mlaștini în apropierea malurilor râului Gambia. Există câteva animale sălbatice native acestei zone, însă cele care supraviețuiesc sunt puse în pericol de oameni și de populația de animale domestice.
În zona centrală și cea superioară a râului întâlnim mistreți africani, maimuțe, babuini, antilope, hipopotami și crocodili. De asemenea, în Gambia există peste 500 de specii de păsări. Majoritatea acestora trăiesc în parcurile naționale ale țării.
Zona Gambiei este locuită de mii de ani. În jurul anului 500 d.Hr. în regiune a existat o civilizație sofisticată care era capabilă de a construi cercuri din piatră. Aceste cercuri de piatră sunt foarte des întâlnite în zona Gambiei și a Senegalului. Ele se întind pe o suprafață de 30.000 de kilometri pătrați, în total existând peste 1.000 de astfel de formațiuni din piatră. Arheologii sunt de părere că aceste formațiuni există încă din secolul al III-lea î.Hr. La scurt timp a început comerțul cu arabii din Deșertul Sahara iar țara a “înflorit”. Drept urmare, în vestul Africii s-au format mai multe state puternice.
În secolul al XV-lea, portughezii au început să navigheze de-a lungul coastei Africii. Până în anul 1500 aceștia au început să construiască așezăminte pe râul Gambia, de unde erau trimiși sclavi și aur înapoi în Portugalia. Mai apoi, aceștia trimiteau înapoi în Africa arme și haine.
Gambia nu a rămas sub controlul portughez foarte mult. Britanicii au preluat rapid puterea. După ce a fost abolită sclavia, în anul 1807, locuitorii din Gambia au început să facă bani cultivând alune de pământ (arahide). Gambia a devenit un protectorat britanic în anul 1820 și o colonie în 1886.
Totuși, guvernul britanic nu era foarte interesat de această regiune deoarece nu era foarte bogată și era înconjurată în întregime de Senegal care, atunci, era teritoriu francez. Au existat puține încercări de a dezvolta țara și de a se pune la punct o infrastructură.
Gambia și-a câștigat independența în anul 1965. Primul său prim-ministru a fost David Jawara care în primii săi 10 ani de guvernare a făcut din cea mai mică țară africană continentală o țară prosperă. Prețul arahidelor era unul mare iar turiștii veneau în număr tot mai mare în țară. Din nefericire pentru țară, prețul arahidelor a scăzut drastic la sfârșitul anilor ’70 ca mai apoi să existe două încercări de lovituri de stat în anii 1980 și 1981. David Jawara a supraviețuit ambelor încercări și a câștigat alegerile în anii 1982, 1987 și 1992.
Prețul arahidelor a scăzut din nou la sfârșitul anilor ’80 iar locuitorii deveneau tot mai stresați. În anul 1994, Jawara a fost dat jos de la conducere, în locul său venind Yahya Jammeh. În anul 1996 a fost introdusă o nouă constituție iar Jammeh a câștigat alegerile prezidențiale, ca mai apoi să câștige încă o dată alegerile, în 2001. În prezent, președintele țării este Adama Barrow.
Vorbind de alegeri, trebuie să știți că locuitorii din Gambia votează într-un fel care nouă ar putea să ni se pară ciudat. Ei nu aleg cu ștampila candidatul pe buletine de vot ci se folosesc de mărgele.
Acest stil de vot este unic în lume. După ce li se verifică actele de identitate, votanții sunt redirecționați către urne de culori diferite unde aceștia își pot alege președintele. După ce introduc mărgeaua un cutie, ea pică și scoate un zgomot. Altfel organizatorii știu mereu dacă cineva încearcă să voteze de mai multe ori.
Votul cu mărgele a fost introdus după obținerea independenței în anul 1965 și se datorează ratei mari de analfabetism în rândul populației. Nu este nevoie să știi să citești ca să poți să îți alegi candidatul în acest fel. Totuși, începând cu 2016, noul președinte a încercat de mai multe ori să schimbe acest sistem de vot.
Limba oficială din Gambia este engleza. Totuși, cea mai vorbită limbă este una din familia Niger-Congo. Unii clerici musulmani știu să citească în arabă. Populația țării este predominant musulmană. Există o mică minoritate de creștini romano-catolici, dar și de oameni care aderă la crezurile tradiționale.
Deși au avut loc îmbunătățiri de la obținerea independenței, sistemul medical din Gambia este unul slab. Condițiile sanitare inadecvate sunt o problemă pentru mai mult de jumătate din populație. O treime din oameni nu au acces la apă potabilă. Malaria reprezintă cel mai mare pericol.
În țară există mai multe centre medicale, spitale și maternități. Majoritatea acestora se află în jurul capitalei. În mediul rural nu se apelează doar la medici, ci și la vindecători tradiționali. Pentru a combate lipsa de personal medical, guvernul a fondat o școală medicală.
Educația primară este gratuită dar nu este obligatorie. Există școli secundare și universități. Prima universitate din Gambia a fost fondată în anul 1999. Până atunci, tinerii din Gambia ce doreau să urmeze învățământ superior trebuiau să plece în Sierra Leone, Ghana, Marea Britanie și Statele Unite.
Gambia găzduiește mai multe grupuri etnice care și-au păstrat tradițiile culturale de-a lungul timpului. Bucătăria țării este aproape identică cu cea din Senegal. Locuitorii din zona capitalei poartă atât haine specifice regiunii cât și haine europene. Femeile din Gambia poartă adesea baticuri pe cap. Muzica și dansul sunt foarte importante până și în ziua de azi. Adesea sunt organizate spectacole, mai ales în sezonul uscat.
Sursă foto: pixabay.com, britannica.com
Țări necunoscute. Împreună descoperim lumea. Vanuatu, țara unde s-a inventat bungee jumping-ul