Locuri de poveste din România. Conacul Mocioni de la Foeni
Locuri de poveste din România. După declanșarea pandemiei vacanțele exotice sau în străinătate nu prea vor mai fi posibile. Iar toată atenția se întoarce spre locurile din țară. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Țara noastră are multe clădiri importante care, din păcate, și-au pierdut din valoare cu trecea anului. Totuși, ele nu sunt uitate. În județul Timiș, în localitatea Foeni, se regăsește Conacul Mocioni. Vorbim de o clădire construită în anul 1750 și una dintre cele mai vechi clădiri din zona Banatului. Ea a aparținut familiei Mocioni, iar cel care a locuit cel mai mult aici a fost Andrei Mocioni. Acesta era de meserie jurist și de-a lungul carierei s-a dedicat luptei pentru drepturile românilor din Banat și Transilvania.
Iată un scurt istoric al conacului. În 1848 a avut loc un incendiu, iar în urma lui au avut loc intervenții substanțiale de reconstrucție a clădirii. În anul 1880 conacul a intrat în proprietatea soției lui Andrei Mocioni, iar apoi i-a revenit nepotului acestuia. În 1948 clădirea a intrat în posesia statului, iar în 1985 a avut loc un alt incendiu. Peripețiile nu se opresc aici. În 1992 conacul a trecut în subordinea Consiliului Județean Timiș, iar în anul 2000, din cauza inundațiilor, conacul s-a numărat printre clădirile puternic afectate. În 2005 s-a intervenit din nou asupra conacului, iar clădirea și-a pierdut astfel din valoarea inițială.
Conacul Mocioni va fi renovat
Conacul Mocioni a îmbrăcat diverse „haine” de-a lungul timpului. Acesta a fost cămin cultural, baie comunală, grădiniță, brutărie și mult mai târziu chiar sală de sport. Astăzi conacul e folosit drept cămin cultural și grădiniță, însă se află într-un proces de degradare. Dar avem vești bune. Prin intermediul proiectului RO-Cultura Conacul Mocioni va fi reabilitat. Când va fi gata el va găzdui diverse evenimente culturale.
„Proiectul, în totalitatea sa, este unul mult mai complex, reabilitarea monumentului fiind doar una din componente. Noi ne propunem ca acest conac să devină un centru pentru activități culturale, educaționale și artistice. Cred că obiectivul proiectului trece cu mult doar de miza reabilitării conacului. Țintim de asemenea o revitalizare economică, socială și culturală a întregii zone, nu doar a comunei Foeni, prin atragerea de turiști având în vedere valoarea patrimonială națională și chiar universală aș putea spune”, a spus președintele Consiliului Județean Timiș.
Michael de Styrcea este ultimul descendent pe linie masculină al familiei Mocioni și a acceptat rolul de ambasador al proiectului. Este foarte încântat de faptul că această clădire își va recăpăta valoarea și va găzdui, iată, un centru pentru activități culturale. Locuitorii localității Foeni sunt și ei încântați de ideea de renovare a Conacului Mocioni. Aceștia își amintesc de copilăria petrecută acolo și de diversitatea de evenimente pe care clădirea le-a găzduit.