Elevii au mai mult timp să își pregătească dosarele pentru bursele școlare. Aflați și câți bani pot primi
Elevii care se încadrează la una din bursele oferite de stat încă își pot depune dosarul. Ministerul Educației a anunțat ieri că, în interesul elevilor, a emis un ordin de ministru de modificare și completare a ordinului prin care se aprobă criteriile de acordare a burselor. Perioada de depunere a dosarelor de bursă s-a extins. Asta înseamnă că elevii au mai mult timp să își pregătească dosarele pentru bursele școlare.
Elevii își pot depune dosarele până în data de 14 februarie, perioada fiind extinsă cu două săptămâni. De asemenea, documentul aduce clarificări privind criteriile de acordare a burselor:
Toți elevii care au beneficiat de burse sociale în semestrul I vor primi în continuare acest tip de burse, într-un cuantum dublat. De la 100 de lei/lună la 200 de lei/lună. Acestora li se adaugă acei elevi care au depus solicitări prin care au demonstrat că se încadrează în criterii prin raportare la venitul minim net pe economie actualizat pentru anul 2022. 1.524 lei față de valoarea valabilă pentru anul 2021, adică 1.386 lei;
A fost simplificată lista documentelor doveditoare. De asemenea, s-a clarificat că în situația în care acestea au fost depuse în primul semestru pentru obținerea bursei sociale, își păstrează valabilitatea pentru întreaga durată a anului școlar;
Beneficiază de bursă socială elevii orfani, elevii aflați în întreținerea unui singur părinte și elevii abandonați de părinți. Aici vorbim de cei asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială, respectiv plasamentul/plasamentul de urgență. Pentru acești elevi acordarea bursei nu este condiționată de limite de venit;
Elevii din mediul rural, școlarizați într-o altă localitate decât cea de domiciliu, beneficiază, de asemenea, de bursă socială. În același timp, pentru acești elevi acordarea bursei nu este condiționată de limite de venit.
Măsură luată în premieră
Obiectivul Ministerului Educației este să încurajeze și să motiveze elevii pentru a învăța. Totodată, obiectivul se referă și la susținerea materială a elevilor din categoriile vulnerabile. În ordinul de ministru se regăsește acum o nouă măsură luată în premieră în țara noastră.
„Precizăm faptul că, fără excepție și fără întrerupere, începând cu anul 2011, bursele au fost acordate în fiecare an pe baza mediei generale din anul școlar precedent. Cu excepția elevilor din clasa a V-a și din clasa a IX-a. Prin ordinul de ministru de reglementare a criteriilor pentru burse a fost instituită, în premieră, posibilitatea de acordare a burselor în primul semestru pentru elevii din clasa a IX-a.
Pentru aplicarea unitară la nivelul tuturor școlilor și liceelor de stat din România și pentru a se asigura plata cuantumului minim garantat prin Hotărârea de Guvern 1.094/2021, Ministerul Educației va propune la proxima rectificare bugetară să-și asume responsabilitatea de plată a tuturor burselor destinate elevilor, de la bugetul de stat, prin bugetul propriu al ministerului”, transmit reprezentanții Ministerului Educației.
Începând cu acest semestru elevii vor primi mai mulți bani:
Pentru bursele de performanță se acordă 500 lei;
Pentru bursele de merit se acordă 200 lei;
Pentru bursele de studiu se acordă 150 lei;
Pentru bursele de ajutor social se acordă 200 lei.
Banii vin din partea Guvernului, însă fiecare primărie mai poate adăuga cât crede de cuviință pentru fiecare tip de bursă.