Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-au permis să își câștige existența. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII povestim în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vorbim despre o meserie care schimbă destine, adică despre meseria de avocat. Este ea așa cum este prezentată în serialul „Suits”?
Meseria despre care vorbim astăzi este una admirată de mulți. Nu degeaba există și un serial foarte cunoscut despre ea. Avocații sunt oamenii care apără persoane sau companii în sala de judecată. Ei trebuie să cunoască atât legea, cât și cum se aplică ea. Totuși, este această meserie exact ca în serialul „Suits”? Pentru a afla acest lucru noi am stat de vorbă cu avocatul Alexandru Afronie. Iată de am aflat.
Pentru a deveni avocat este necesar, în primul rând, să absolvi Facultatea de Drept, una dintre cele mai dificile facultăți. Mai apoi urmează o stagiatură în care viitorii avocați devin un fel de ucenici și stau pe lângă alți avocați care deja profesează de mai mult timp.
Ați putea să vă gândiți la această ucenicie ca la rezidențiatul prin care trec viitorii medici. Atât la finalul facultății cât și la finalul acestei stagiaturi veți avea de susținut câteva examene dificile. În final, pentru a profesa trebuie să vă înscrieți în barou. Alexandru face parte din Baroul de Avocați al județului Timiș.
Totuși, când începe un tânăr avocat să profeseze în domeniu? Ați fi surprinși să aflați că nu este nevoie să finalizați tot procesul despre care am vorbit anterior ca să ajungeți în sala de judecată.
Instanțele din România sunt organizate pe mai multe grade, în funcție de importanță. Primul grad este Judecătoria, cel de-al doilea este Tribunalul, al treilea este Curtea de Apel și ultimul grad este Înalta Curte de Casație și Justiție. Avocatul stagiar are voie și poate să pună deja concluzii în judecătorii.
După finalizarea stagiaturii, acesta poate să profeseze și în cadrul tribunalelor și a curților de apel. Pentru Înalta Curte de Casație și Justiție este necesară o experiență în domeniu de minim șase ani. În total, din momentul în care începeți facultatea ar trebui să vă așteptați să treacă 10 – 15 ani până să ajungeți să profesați la cel mai înalt nivel.
Atunci când ne gândim la facultatea de drept ne imaginăm că viitorii avocați trebuie să învețe pe de rost toate legile. Acest lucru este un mit. Alexandru ne-a spus că niciun avocat nu cunoaște pe de rost toate legile din România. Studenții de la Drept învață cum funcționează legile și unde să le caute. Bineînțeles este nevoie și de memorarea unor lucruri de bază. Totuși, cu timpul, toate informațiile devin ceva obișnuit, ceva cu care te confrunți în viața de zi cu zi ca și avocat.
Vorbind despre viața avocaților, oare cât de aglomerată este ea? Conform lui Alexandru, avocații nu dispun de foarte mult timp liber. În cazul în care își creează propria lor firmă, programul unui avocat, precum cel al unui antreprenor, este unul flexibil. Nu știi niciodată câți clienți îți vor intra pe ușă.
Uneori vei avea săptămâni când vei munci de dimineața până seara. Alteori vei avea săptămâni libere. Situația este diferită, însă, dacă lucrezi ca și avocat în cadrul unei societăți de avocatură. Acolo programul este unul mai liniar. Dacă sunteți curioși cum decurge o zi din viața lui Alexandru fiți siguri să urmăriți interviul video.
Pentru a fi un bun avocat este important să fii un orator bun. Trebuie să știi cum să îți expui și să îți dezbați punctul de vedere. Scopul tău este să convingi judecătorul și magistrații că ai dreptate, argumentând în baza legilor. De asemenea, este foarte important să înțelegi și psihologia oamenilor. Trebuie să înțelegi inclusiv cum să apelezi la latura emoțională a judecătorului.
Un alt aspect al meseriei de avocat este partea de business. Avocatul nu este doar un avocat, ci și un om de afaceri. Nu contează cât de bun ești în sala de judecată, dacă nu ai niciun client. Din această cauză abilitățile de afacerist sunt aproape la fel de importante ca și abilitățile de avocat. Nu în ultimul rând, această meserie necesită foarte multă organizare și disciplină. Din cauza faptului că programul este foarte încărcat, dacă nu știi cum să îți împarți timpul, nu vei putea face față acestei meserii.
Meseria de avocat te va pune în situații cu care în mod normal nu ar trebui să te confrunți. Uneori vei fi nevoit să iei apărarea unor criminali. Bineînțeles că acest lucru ar putea da naștere unui conflict interior. Te vei gândi „cum aș putea să iau eu apărarea unui om care a ucis cu intenție?”. Ei bine, soluția este una simplă. Conform lui Alexandru, rolul tău nu este neapărat acela de a-l scăpa pe client de pedeapsă. Ca și avocat, tu te vei asigura că toate drepturile clientului tău vor fi respectate și că pedeapsa dată este în concordanță cu legea.
Fiind o meserie unde interacționezi cu oameni, aspectul unui avocat contează mult, mai ales când vorbim despre avocații persoanelor fizice. Un avocat cu un birou impunător, cu un vocabular bogat și cu un aspect îngrijit va impresiona cu siguranță mai mult un potențial client decât unul care nu este interesat de aceste aspecte. Deși v-ați gândi că aspectul fizic nu spune nimic despre calitățile tale, mulți clienți nu văd lucrurile așa. Totuși, în cazul în care decizi să devii avocat pentru companii, acest aspect nu mai este la fel de important.
Pentru Alexandru, cea mai plăcută parte a acestei meserii este faptul că poate să ajute oamenii. Clienții vin la un avocat să-și rezolve probleme foarte serioase. Câștigând procesul, tu le poți schimba efectiv viața. Această este o meserie care schimbă destine. Gândește-te cum ar fi să salvezi un om care este acuzat pe nedrept de o faptă gravă. De asemenea, dinamismul acestei meserii este un alt aspect care l-a atras pe Alexandru în acest domeniu.
Desigur, precum în orice altă meserie, și meseria de avocat are părțile ei neplăcute. De exemplu, ca și avocat vei avea parte de multă muncă în birou, îngropat printre hârtii. Avocații trebuie să studieze multe documente și să creeze la rândul lor documente pentru procese. Această muncă este minuțioasă și poate deveni ușor plictisitoare dacă nu ești un mare fan al muncii de birou.
Sfatul lui Alexandru pentru viitorii avocați este să învețe și să se obișnuiască să citească mult. Facultatea de drept este una dificilă unde va trebui să înveți mult. Încearcă să te obișnuiești cu acest ritm alert cât mai repede. De asemenea, urmează cursuri de logică. Ea este absolut necesară pentru un avocat.
Aceasta a fost meseria noastră de astăzi. Sperăm că ați înțeles mai multe despre ce presupune să fii un avocat. Ca de obicei, noi vă invităm pe canalul nostru de YouTube pentru a vizualiza interviul complet, dar și pentru a afla mai multe despre alte meserii.
Sursă foto: baniinostri.ro, prefecturaolt.ro, tracking-board.com
O meserie plină de pericole. Ce face un jandarm de intervenție antiteroristă