Cele mai interesante plante din lume. Ginko biloba, copacul vechi de milioane de ani
Astăzi, la rubrica despre cele mai interesante plante din lume, vorbim despre ginko biloba, copacul vechi de milioane de ani. Acest copac nativ Chinei a trăit cândva pe tot globul.
Ginko biloba este o adevărată fosilă nativă Chinei. El este ultima specie vie din familia Ginkgoales. Unele fosile descoperite care aparțin acestei familii datează de acum 170 de milioane de ani. Cea mai veche rudă a sa a fost descoperită în Franța și are o vârstă de 290 de milioane de ani. Dar astfel de copaci trăiesc și în România. Nu au nevoie de condiții speciale.
Copacii de ginko sunt înalți, având în medie 20 – 35 de metri. Unele exemplare din China depășesc chiar 50 de metri înălțime. Există un copac care are vârsta de peste 1.400 de ani. El atrage turiști din toată lumea. Începând cu luna noiembrie, frunzele sale aurii au acoperit pământul din jurul său transformându-l într-un adevărat decor pentru o poza perfectă de Instagram. Copacul se află lângă templul budist Gu Guanyin din Munții Zhongan.
Cândva a crescut pe tot globul
Crengile copacului cresc aleatoriu, fără nicio simetrie, iar trunchiul este bine înrădăcinat în pământ. Din această cauză, ginko biloba este rezistent la vânt și la zăpadă. Copacii tineri sunt de obicei înalți, subțiri și cu puține ramuri. Coroana devine tot mai bogată pe măsură ce copacii îmbătrânesc.
Cândva, plantele acestei familii creșteau pe tot globul. Totuși, habitatul lor natural s-a micșorat drastic acum două milioane de ani, limitându-se la o zonă mică din China. Timp de secole s-a crezut că această plantă a dispărut din sălbăticie dar acum se cunoaște că crește în două zone mici din provincia Zhejiang din China, în Rezervația Tianmushan.
A fost naturalizat în Coreea și în Japonia
Ginko este cultivat de mult timp în China. În special, acesta este crescut și utilizat în sudul țării. Primul european care a întâlnit această specie a fost botanistul german Engelbert Kaempfer. El a observat copacii ginko în grădinile templelor japoneze.
Datorită statutului său în budism și confucianism, ginko este plantat la scară largă în Coreea și în Japonia încă din secolul al XIV-lea. Între-timp, el a ajuns oarecum să crească și natural în păduri. Ginko biloba a fost introdus în America de Nord acum 200 de ani și în Europa acum 300. Totuși, de atunci, el nu a ajuns niciodată să fie naturalizat.
Copacii de ginko biloba sunt fie masculi, fie femele. Copacii masculi produc conuri cu polen. Mai apoi, polenul este purtat de vânt către copacii femelă unde se dezvoltă în fructe cu semințe. Fructele arată ca niște cireșe galbene, brumate uneori cu o peliculă gri, asemeni prunelor. Semințele au o lungime de maxim doi centimetri. Deși arată atrăgător, ele miros foarte urât, a unt expirat.
Este folosit în multe feluri
Ginko biloba este folosit într-o mulțime de feluri. Lemnul său este utilizat pentru a crea mobilă, table de șah și sculpturi. El este foarte apreciat datorită faptului că este rezistent la foc și pentru că se deteriorează greu.
Semințele de ginko sunt foarte apreciate în Asia și fac parte din mâncarea tradițională chinezească. Acestea sunt folosite într-o mâncare care este servită doar la ocazii speciale precum nunțile sau Anul Nou Chinezesc. În cazul în care vreți să încercați trebuie să fiți atenți. În cantități mari ele pot fi otrăvitoare.
Ginko este folosit în medicina tradițională chinezească încă din secolul al XI-lea. Semințele și frunzele au fost folosite pentru a trata demența, astmul, bronșita și problemele de rinichi și de vezică. Totuși, nu există dovezi care să ateste că ginko este folositor în acest sens. În prezent, medicamentele pe bază de ginko sunt folosite pentru îmbunătățirea memoriei și a concentrării și pentru circulația sângelui.