COMORILE MUZEELOR. „Generalul” de Ștefan Popa Popa’s
Din culisele Muzeului Național al Banatului vă prezentăm astăzi, în cadrul rubricii COMORILE MUZEELOR, lucrarea „Generalul” realizată de Ștefan Popa Popa’s. Haideți să aflăm mai multe despre acest desen care a făcut înconjurul lumii.
Astăzi vorbim despre una dintre cele mai faimoase lucrări ale cunoscutului caricaturist Ștefan Popa Popa’s, cel mai rapid desenator al lumii și unul dintre ambasadorii culturali ai României. El promovează tot ce ține de România și despre români prin arta sa.
Inițial nu a fost publicată în România
„Generalul”, adică lucrarea despre care vorbim astăzi, a fost realizată și trimisă spre publicare în anul 1980 celor de la revista „Urzica”. Aceasta era singura revistă de satiră și umor din acele vremuri.
Lucrarea reprezintă un general care se joacă pe o tablă de șah cu granițele unei țări. Pe haina sa militară se află stele ce fac aluzie la ruși. Inițial, cei de la „Urzica” au refuzat să publice lucrarea. Ei susțineau că este ofensatoare la adresa Uniunii Sovietice, lucru care în acea perioadă putea fi o mare problemă.
Marele premiu în Moscova
În anul 1983, în Moscova s-a organizat un salon internațional de caricatură cu tema „satiră în slujba păcii”. Prin intermediul unor studenți străini care studiau în Timișoara, Popa’s a reușit să trimită „Generalul” în Rusia pentru a putea fi înscris în concurs.
Lucrarea sa nu doar că a ajuns cu bine la Moscova, dar a luat și marele premiu. Din nefericire, Popa’s nu a putut fi prezent în momentul decernării din cauza faptului că nu avea un pașaport. Totuși, premiul a fost trimis în țară pentru a putea fi revendicat. În urma decernării premiului, cei de la „Urzica” au decis să publice „Generalul” alături de alte două mari lucrări care atacau regimul totalitarist.
O carieră plină de premii
Acesta nu a fost primul premiu internațional câștigat de Ștefan Popa Popa’s. În anul 1979, după ce a câștigat deja șapte premii naționale, el a fost trimis alături de alți cinci studenți de către Centrul Universitar din Timișoara în sudul Franței pentru a participa la Festivalul Internațional de Artă și Folclor.
Ajuns acolo, el a dat pe spate publicul și juriul reușind să câștige premiul UNESCO. Ulterior, el a fost invitat de președintele concursului să devină desenatorul oficial al festivalului.
Expoziții în mai multe țări
În urma evenimentului de la Moscova, toată presa franceză era cu ochii pe el. În timpul unui interviu, jurnaliștii l-au întrebat pe Ștefan Popa Popa’s dacă generalul desenat de el este latino-american. Răspunsul său a fost simplu: „Generalul este un general, în general”.
După interviu, Popa’s a fost invitat să-și expună lucrările în sala primăriei din Confolens, orașul din Franța unde câștigase anterior premiul. În acea vreme, acolo se desfășura un concurs cu tema „pacea și amiciția între popoare”. Ștefan Popa Popa’s a prezentat 20 de lucrări diferite în cadrul concursului, printre care și „Generalul”.