Locuri de poveste din România. Primul muzeu privat din țară
Locuri de poveste din România. După declanșarea pandemiei vacanțele exotice sau în străinătate nu prea vor mai fi posibile. Iar toată atenția se întoarce spre locurile din țară. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Cât de interesante sunt muzeele și câte informații putem afla din ele știm deja. În cadrul rubricii noastre de meserii am realizat un interviu cu un profesor de istorie, pe care-l puteți vedea aici, precum și un interviu cu un muzeograf, care e disponibil aici. De la amândoi am aflat cât de importante sunt muzeele și cât de important e să le vizităm. Azi, la rubrica locurilor de poveste, vă vorbim despre un muzeu, dar nu unul oarecare. E unul special. Asta fiindcă se spune că e primul muzeu privat din țară. Îi aparține lui Emilian Achim, un nene care are 83 de ani, conform g4media.ro.
Muzeul, care se numește Muzeul Achim Emilian „Comoara Apusenilor”, se regăsește în localitatea Almașu Mare, județul Alba. Emilian Achim a reușit să transforme un loc la prima vedere banal, într-un muzeu impresionant pentru oricine. Acesta s-a deschis în anul 1979 și în el se regăsesc peste 15.000 de exponate. Ele ilustrează viața oamenilor din munții Apuseni, dar nu numai.
Un muzeu cool
Dacă ar fi să folosim termeni de azi, am putea cu siguranță să-l numim un muzeu cool. Și vă spunem și de ce. Muzeul are diferite secțiuni, fiecare cu farmecul lor. Spre exemplu, există o cameră dedicată tehnologiei de altă dată. Acolo sunt expuse telefoane vechi, modele ale primelor televizoare și chiar mașinării pentru codificarea și decodificarea mesajelor. În muzeu a fost amenajată și o sală de clasă completă unde se regăsesc manuale vechi, instrumente de scris, tăblițe și chiar mobilier. Vizitarea muzeului este și mai interesantă fiindcă trecerile dintr-o cameră în alta sunt foarte bine „ascunse”. Greu îți dai seama pe unde sunt ușile.
Muzeul Achim Emilian are și obiecte mult mai vechi: pietre funerare, un altar de ofrandă de 4.000 de ani, ciocane din neolitic și multe altele. De asemenea, există și o secțiune dedicată activității oamenilor din 1960 până în prezent. Muzeul este extins și în exterior. Acolo se regăsește o casă tradițională de aproape 200 de ani și o moară de apă.
Vizitarea muzeului se face gratuit, însă cine dorește poate face o donație. Banii sunt folosiți de Emilian Achim pentru a întreține exponatele pentru că, da, tot el se ocupă și de asta. El se ocupă de tot: amenajare, întreținere și chiar promovare. În perioada pandemiei oamenii n-au prea mers să viziteze muzeul, iar Emilian Achim spune că-i lipsesc.