Informații pentru părinții indeciși. Ce se întâmplă când un copil mic se vaccinează. Explică dr. Mihail Pautov de la MediCool
Începând de ieri în România se pot vaccina și copiii cu vârste cuprinse între cinci și 11 ani. În mediul online au apărut informații pentru părinții care sunt indeciși. Ele nu sunt oferite de oricine, ci de Dr. Mihail Pautov, medic cunoscut în online, dar și la televizor datorită emisiunii lui numită MediCool.
Mihail Pautov este medic specialist în chirurgie generală și asistent de cercetare. În timpul liber scrie pe blog și filmează vloguri despre medicină și probleme sau dileme medicale. Într-o dilemă se află și foarte mulți părinți în această perioadă. Aceștia nu știu dacă e bine sau nu să-și vaccineze copiii împotriva Covid-19. Medicul vine în ajutorul lor cu un instrument util care să-i ajute să ia decizia corectă.
Un lucru important de știut, și totodată liniștitor pentru toți părinții, e că cei cu vârsta cuprinsă între cinci și 11 ani sunt cei mai protejați nativ împotriva bolii severe. A fi protejat nativ înseamnă a fi protejat fără vaccin. Ba mai mult, medicul spune că gripa este mai periculoasă pentru copiii de această vârstă decât Covid-19. Numărul celor spitalizați, cu forme severe și decedați din cauza gripei în perioada dinainte de pandemie era de aproximativ trei ori mai mare decât a celor aflați în aceleași situații din cauza Covid-19. Când vine vorba de riscul spitalizării e bine de știut că acesta e de 65 de ori mai mare la adulții de peste 65 de ani decât la copiii de cinci – 11 ani. În postarea pe care a făcut-o medicul a prezentat care sunt riscurile reale în cazul copiilor.
Vaccinul oferă protecție de 90%
Cele două doze de vaccin oferă o protecție de 90% împotriva infecției. Datele se bazează pe un studiu realizat înainte de apariția variantei Omicron, variantă care e mult mai contagioasă, dar și mult mai blândă. În concluzie, conform medicului Mihail, vom avea, probabil, o protecție mai mică împotriva infecției. Un studiu recent, publicat chiar luna aceasta, a fost realizat pe un număr mult prea mic de copii pentru a putea fi estimate efectele adverse rare. La studiu au luat parte 2.268 de copii în comparație cu peste 40.000 de adulți în studiul pentru aceștia. Efectele adverse comune în rândul copiilor au fost totuși asemănătoare cu cele ale adulților. Vorbim de durere la nivelul brațului, inflamația ganglionilor și febră.
Deși vaccinul oferă o protecție de 90%, nu există date care să indice o eficiență împotriva bolii severe. Medicul spune că vaccinarea copiilor îi va păzi pe aceștia împotriva infecției, dar este posibil să nu aducă un beneficiu real împotriva unei forme severe. Miocardita este un alt subiect mult discutat. Nu există date în ceea ce privește miocardita în urma vaccinării copiilor de cinci – 11 ani, însă există date pentru grupa de vârstă 16 – 29. Rata miocarditei la această categorie crește cu o medie de 6 – 8 cazuri/milion de persoane în urma vaccinării și cu 40 de cazuri în urma trecerii prin boală. Medicul spune că nici un vaccin nu este 100% sigur, dar se pune în balanță riscul vs beneficiu. Concret, există un risc de 5 – 6 ori mai mare să faci miocardită în urma trecerii prin boală comparativ cu vaccinarea.
Postarea medicului mai abordează și ultimul studiu care confirmă că imunitatea rezultată în urma trecerii prin boală e asemănătoare sau chiar mai bună decât cea rezultată în urma vaccinării.
Întrebările la care trebuie să răspundă părinții
În final, pentru ca totul să fie mai simplu, Dr. Mihail Pautov le sugerează părinților să-și răspundă la câteva întrebări ținând cont de informațiile oferite. În funcție de răspunsuri vor putea lua o decizie corectă în ceea ce privește vaccinarea copiilor lor. În ceea ce-l privește pe el, se pare că a luat o decizie în acest sens, iar fetița lui va fi vaccinată.
Dicționar
Miocardită: boală care se caracterizează prin inflamația mușchiului inimii.