Forumul Tinerilor: Europa unei noi generații. Ateliere și discuții online
În perioada 4 – 6 februarie are loc cea de-a treia ediție a forumului dedicat inițiativelor tinerilor. Ediția din acest an este dedicată implicării tinerilor români și francezi în Europa și se numește „Europa unei noi generații”. Evenimentul se desfășoară online, iar tinerii pot participa, online, la ateliere practice și discuții.
Anul trecut, peste 200 de tineri au participat la Forumul „Tineri în secolul XXI – Noi metode de implicare civică a tinerilor în timp de pandemie”. Atunci s-a discutat despre impactul crizei COVID-19 asupra implicării tinerilor și asupra noilor forme de voluntariat. În acest an atenția se îndreaptă către implicarea tinerilor români și francezi în Europa, în cadrul Anului European al Tineretului 2022 și încheierea Conferinței privind viitorul Uniunii Europene. „Vom discuta cauzele majore care îi preocupă pe tinerii români și francezi, provocările legate de climă și protecția mediului, precum și participarea la politicile publice și europene”, transmit organizatorii.
Așa cum spuneam, evenimentul se va desfășura online, pe Zoom, iar el va fi transmis live și pe Facebook. Vineri seara are loc deschiderea evenimentului, iar sâmbătă și duminică sunt pregătite cinci ateliere practice și două discuții. Atelierele practice vin în sprijinul tinerilor pentru a le ușura munca, iar discuțiile vor fi cu tineri angajați într-o cauză, voluntari, și alți oameni schimbă – lume din România și Franța. Înscrierile la ateliere se pot face aici.
Concurs de proiecte
Pe lângă ateliere și discuții, are loc și un concurs de proiecte inițiat de Ambasada Franței în România și Institutul Francez. Concursul de proiecte are ca scop susținerea inițiativelor civice ale tinerilor, pe teme precum:
educația despre democrație și implicarea civică;
informare, comunicare și formare pe tema preocupărilor și politicilor europene;
dezvoltarea unei conștiințe ecologice (biodiversitate; lupta împotriva schimbărilor climatice);
educația despre accesul la informație (lupta împotriva fake-news) și gândirea critică.
„Încurajăm asociațiile care doresc să răspundă concursului de proiecte să urmărească atelierele oferite în cadrul Forumului Tineretului”, transmit organizatorii. Mai multe informații legate de cea de-a treia ediție a evenimentului pot fi obținute de aici.
Organizatorii evenimentului sunt Institutul Francez din România, Ambasada Franței în România, Consiliul Tineretului din România (CTR), Europuls, Consiliul Național al Elevilor (CNE), Liga Studenților Români în Străinătate (LSRS), Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Delegații de Tineret ai României la ONU 2021-2022.