„Citește-mi 100 de povești”, un program ce încurajează lectura
Lectura este foarte importantă încă de la cele mai fragede vârste. Ieri, la Sibiu, inspectorul școlar general, Monica Adriana Munteanu, a participat la activități specifice de lectură la una din grădinițele din oraș. Programul este unul național și se numește „Citește-mi 100 de povești”.
Inițiativa proiectului îi aparține Asociației OvidiuRo și face parte din proiectul „România Educată” derulat de Administrația prezidențială în parteneriat cu Ministerul Educației și Culturii. „Citește-mi 100 de povești” este un program care urmărește să încurajeze lectura în grădinițe și familii. Monica Adriana Munteanu este coordonatorul proiectului la nivelul județului Sibiu. Ieri ea a fost alături de copiii de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 5 Sibiu.
„Profesorii pentru învățământul preșcolar au fost încurajați să participe la sesiunile de formare profesională centratepe lectură în urma cărora au fost declarați eligibili, răsplătiți cu certificate și seturi de cărți pentru copii. Activitățile de lectură implementate la grupă în urma parcurgerii cursurilor de formare au fost structurate în planuri de lectură cu sesiuni săptămânale și au constituit câștig în învățare și nu risipă”, se arată în comunicatul de presă transmis de Inspectoratul Școlar Județean Sibiu (IȘJ Sibiu).
Insule de lectură și cultură
Prin intermediul programului „Citește-mi 100 de povești” grădinițele s-au transformat în adevărate insule de lectură și cultură. Adulții, invitați ai unităților de învățământ, le-au citit povești copiilor și alături de ei au pătruns în universul fascinant al cărților. Printre invitații adulții se numără inspectori școlari, directori, cadre didactice de la alte grupe, părinți, , consilieri școlari. De asemenea, copiii au auzit povești și de la asistente medicale, îngrijitoare, mecanici sau alți parteneri educaționali.
Reprezentanții IȘJ Sibiu sunt de părere că două citate ar fi punct de plecare pentru dezvoltarea plăcerii de a citi. „Îndemnul lui Miron Costin : „Nu este alta mai frumoasă și mai de folos zăbavă decât cetitul cărților”, alături de versul lui Tudor Arghezi: „Carte frumoasă cinste cui te-a scris” trebuie să reprezinte un deziderat pentru cultivarea gustului pentru carte și lectură în rândul celor mici cât și a celor mari”, se mai arată în comunicat.
Dicționar
Deziderat: ceea ce ar fi de dorit să se întâmple, să se realizeze; cerință.