Expoziție pe tema interpretării basmului românesc. Unde are loc
Două licee din București împreună cu Muzeul Național al Țăranului Român vă invită la o expoziție pe tema interpretării basmului românesc. Aceasta are loc în sala Irina Nicolau, iar expoziția poartă numele „Realitățile neferite din interpretarea artistică a basmului românesc”.
Proiectul, început în luna octombrie a anului trecut, a presupus formarea a șapte echipe. Ele au fost formate dintr-un artist și un elev de la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” sau de la Colegiul Tehnic de Arhitectură „I. N. Socolescu”. Cei șapte artiști participanți la proiect sunt Bogdan Andronic (Andronicus), Dragoș Bojin, Anca Ciofirla, Cezar Cristea (1Qsapro), Radu Panait, Mihai Glodeanu și Sofia Ovejanu. Cei șapte elevi sunt Ana Hetel, Vanessa Matei, Matei Simoc, Maria Niţulescu, Andrada Matei, Elena Popa și Alexandra Cristoltan.
„Tematica unitară a acestui proiect artistic este interpretarea basmului românesc. Plin de simboluri, basmul definește cultura populară, iar poveștile românești se transmit din generație în generație, încă din primii ani ai vieții. Confruntarea dintre bine și rău, realul și fabulosul, imaginarul și fantasticul din narativul popular se regăsesc cel mai fidel în creația plastică a artiștilor, fără să fie neapărat o chestiune conștientă, ci mai degrabă moștenită de secole. Timpul mitic din basm, nemurirea, căutarea desăvârșirii, împlinirea, toți acești piloni ai basmului se regăsesc în lucrările artiștilor plastici”, informează reprezentanții Muzeului Național al Țăranului Român.
Ce au făcut, concret, elevii
La începutul perioadei medievale meseriile se transmiteau de la o generație la alta, prin bresle meșteșugărești. Pe perioada proiectului cei șapte artiști au devenit maeștri pentru cei șapte elevi. S-a creat legătura între maestru – ucenic, ca în perioada breslelor, iar la final a rezultat o expoziție impresionantă. „Colaborarea dintre artiști și ucenicii – elevi este echivalentă cu drumul eroului pozitiv din basm. Simbolistic, se referă la căutarea veleităților artistice ale elevilor și perfecționarea lor. Călătoria în basm presupune maturizarea eroului care-și încheie provocările și sarcinile cu succes”, mai transmit reprezentanții muzeului.
În aceste câteva luni de proiect elevii au lucrat alături de artiști, la atelierele de creație ale acestora. Succesul final este reprezentat de expoziția de la Muzeul Țăranului. Fiecare dintre artiști și elevi a avut libertatea de a-și exprima în lucrări propriile viziuni asupra eroilor din basme, au putut reinterpreta simboluri, scene sau dialoguri.
Expoziția poate fi vizitată până-n data de 6 februarie. Programul este de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00, iar lunea este închis. Prețul unui bilet de intrare este 8 lei pentru adulți, 4 lei pentru pensionari și 2 lei pentru elevi, studenți, posesori ai cardului Euro 26 (în vârstă de până la 30 de ani), persoane adulte cu handicap mediu sau ușor. Biletele se pot achiziționa și online de aici.
Oameni care țin basmele vii
Basmele românești sunt de-a dreptul magice. Tocmai de asta sunt persoane care se străduiesc să le mențină vii. Daniel Dorobanțu e un artist care încearcă să ducă basmele mai departe prin… muzică. Acesta susține Concerte de Basm și îi place să spună că nu cântă, ci „băsmuiește”. Despre cum i-a venit ideea de a realiza aceste concerte ne-a povestit în cadrul unui interviu pe care-l puteți citi aici.
Mai nou, basmele au propriul lor parfum. Primul concept boutique din România, Createur 5’Emotions, a lansat parfumurile B.A.S.M. Aromele sunt inspirate din legendele și miturile românești, iar primele parfumuri au fost „Parfum de zmeu”, „Parfum de Cosânzeană” și „Parfum de Făt – Frumos”. Apoi, colecția a fost completată cu aromele „Buzduganul fermecat”, „Apa vie” și „Praf de zâne”.
Otilie Hedeșan este o etnolog și profesor universitar la Timișoara. A înțeles încă de la începutul carierei cât de importante sunt basmele pentru cultura unui popor, așa că le adună și le îngrijește. ȘTIRI PENTRU COPII a realizat și cu ea un interviu pe tema basmelor. Îl puteți citi și voi aici.
Dicționar
Breaslă: Asociație de meșteșugari de aceeași branșă, creată pentru apărarea intereselor comune; organizație închisă a meșterilor.