Concurs de eseuri pe tema Holocaustului. Pot participa și elevii
Astăzi, între orele 16:00 și 19:00, Complexul Educațional Laude – Reut găzduiește cea de-a patra și ultima conferință online cu teme „1.700 de ani de istorie și cultură evreo – germană”. Cu această ocazie se lansează și un concurs de eseuri pe tema Holocaustului la care pot participa și elevii.
Concursul despre care vorbim are ca temă „Predarea Holocaustului. Combaterea manifestărilor antisemitismului”. Se desfășoară în perioada 1 – 28 februarie, iar publicul țintă e format din elevi de liceu (clasele IX – XII), profesori de istorie, științe socio – umane, științe politice și studenți ai facultăților de istorie, socio – umane, științe politice. Eseurile trebuie transmise până în data de 28 februarie la adresa de e-mail 1700ani@laude-reut.ro.
Eseurile câștigătoare – câte cinci pentru fiecare categorie de participanți – vor fi publicate într-un volum special editat pentru acest eveniment, care va avea lansarea în Parlamentul României, în prezența celor care au contribuit la realizarea acestuia. Eseurile vor fi evaluate de un juriu format din personalități culturale și experți cu largă recunoaștere în domeniul istoriei Holocaustului.
1.700 de ani de istorie și cultură evreo – germană
Ciclul de conferințe „1.700 de ani de istorie și cultură evreo – germană” celebrează realizările artiștilor, gânditorilor și oamenilor de știință evrei care au trăit și au lucrat în Germania. Cu toții au contribuit în mod decisiv la înflorirea culturii germane și europene. Manifestarea este organizată în România de către Ambasada Germaniei. Ambasada României la Berlin și Ambasada Israelului la București sunt parteneri ai evenimentului. Alături de cele două ambasade e și Fundația Magna Cum Laude-Reut, Fundația Reut și Complexul Educațional Laude-Reut.
La precedentele trei conferințe, derulate în ultimele 12 luni, participanții au putut urmări în direct prezentări, intervenții și dezbateri cu personalități de prim-rang ale lumii diplomatice și academice. Au mai putut fi urmărite și concerte de muzică clasică, muzică tradițională evreiască, precum și reprezentații susținute de Maia Morgenstern și o parte din trupa Teatrului Evreiesc de Stat.
Astfel, cei interesați vor putea urmări și la această ediție intervenții în direct ale unor personalități:
E.S. David Saranga, ambasadorul statului Israel la București;
E.S. Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei la București;
E.S. Emil Hurezeanu, intelectual de marcă, fost ambasador în Germania și actual șef al misiunii diplomatice române la Viena.
Conferința va putea fi urmărită în direct, gratuit, pe pagina de Facebook a Complexului Educațional Laude-Reut, aici. Ea poate fi urmărită și înregistrată pe canalul de YouTube al instituției. Detalii despre eveniment, inclusiv programul acestuia și regulamentul competiției de eseuri, pot fi găsite aici.