Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Achrioptera fallax, insecta băț colorată din Madagascar
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre Achrioptera fallax, insecta băț colorată din Madagascar. Haideți să aflăm mai multe despre această insectă spectaculoasă.
Insecta despre care vorbim astăzi este una deosebită. Ea impresionează prin aspectul său colorat și lunguieț. Dacă ar fi fost mai mare ar fi putut fi confundată cu ușurință cu o nuia specifică lui Moș Nicolae.
Achrioptera fallax, cunoscută și drept insecta băț colorată din Madagascar, este o specie de insecte specifice insulei africane. Dimensiunea acesteia este destul de mare. Un mascul poate să atingă o lungime de 13 centimetri în timp ce femelele pot ajunge să aibă chiar și 18,5 centimetri.
Masculii sunt cei foarte colorați
Coloratura aceasta exotică poate fi găsită mai ales în rândul masculilor. Ei au o culoare albăstruie deschisă, cu două rânduri de țepi portocalii pe picioare. Unele specimene au spatele mai închis decât restul corpului, fapt ce le face și mai pline de culori.
Masculii au chiar și aripi. Totuși acestea sunt prea mici ca să le permită să zboare. Aripioarele au o coloratură gălbuie, în centru fiind roșii și negre. Abdomenul masculului se sfârșește cu un vârf ce arată ca o bâtă.
Aspectul femelelor nu este la fel de spectaculos
Spre deosebire de masculi, femelele au un aspect mai plictisitor. Culoarea lor este maronie iar toracele, adică pieptul, și capul lor sunt acoperite de țepi roșii. Masculii nu au acești țepi pe cap.
Și picioarele femelelor sunt acoperite de țepi, însă spre deosebire de cei ai masculilor aceștia nu sunt roșii. Unele femele au câteva pete albastre pe partea interioară a piciorului și uneori pe cap.
Nici femela, deși are aripi, nu poate să zboare. Aripile lor sunt aproape identice. Singura diferență este că acel pigment galben de pe aripile femelelor nu este la fel de pronunțate. Abdomenul femelei se încheie cu un vârf ascuțit.
Femelele depun ouăle în pământ
În general, dieta unui achrioptera fallax este necunoscută. În captivitate, specimenele sunt hrănite cu mărăcini, zmeură, eucalipt și scoarță de stejar.
Ambele sexe sunt necesare pentru reproducere. După aceasta, femela își depune ouăle în pământ unde sunt incubate timp de șase – nouă luni. Pentru o dezvoltare corectă, acestea trebuie să stea la o temperatură de 18C – 25C. În captivitate este de preferat ca solul să fie udat o dată pe zi. În mod normal acestă insectă supraviețuiește la temperaturi de 24C – 28C.
Nu se cunoaște cu exactitate durata de viață a unui exemplar în sălbăticie. În captivitate însă un Achiroptera fallax poate trăi până la 10 luni de la eclozare și încă trei – patru luni ca și adult.