Sub 11 grade în sălile de clasă. Două școli din Timișoara s-au închis de frig
Elevii de la Colegiul Tehnic „Henri Coandă” și cei de la Liceul de Arte Plastice au rămas acasă, marți, din cauza frigului. Temperatura a ajuns la 11 grade în sălile de clasă. În Timișoara, cel mai mare oraș din vestul României, sunt probleme mari cu furnizarea căldurii centralizate. În concluzie, directorii acestor unități de învățământ au decis să lase copiii acasă.
Marți, la Timișoara se înregistrau -13 grade Celsius. Pe lângă cele două școli închise de dimineață, care au trimis acasă peste 1200 de elevi, oficialii Inspectoratului Școlar Județean Timiș se așteaptă ca orele să fie suspendate de la un moment la altul și în alte unități de învățământ. Potrivit unei declarații dată de Cosmin Hogea, inspector general adjunct al ISJ Timis, mai pot apărea probleme la Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva”, la Liceul Teoretic „Dositei Obradovici” și la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară. Și în alte unități școlare elevii stau la ore cu hainele groase pe ei.
Temperatura de pe holuri, sub 10 grade Celsius
Reprezentanții Primăriei Timișoara nu pot să ofere garanții că școlile vor fi încălzite și că elevii s-ar putea întoarce, civilizat, la cursuri. O astfel de situație este, din păcate, una cu precedent. La ora redactării acestei știri, la Colegiul Tehnic „Henri Coandă” din Timișoara, fusese delegată o persoană care măsura temperatura. În sălile de clasă se înregistrează între 11 și 13 grade, iar pe holuri temperatura nu depășește 9 grade. La Liceul de Arte Plastice temperatura este de 16 grade.
Trebuie să știți că școlile sunt în administrarea directă a Primăriei. Nu doar la Timișoara, ci în toată țara. Asta înseamnă că reprezentanții primăriilor trebuie să se îngrijească din timp pentru ca inclusiv în situații de genul acesta, în care e ger afară, clasele să fie încălzite corespunzător. Totul pentru ca activitatea școlară să se poată desfășura optim.
„Colegiul Tehnic Henri Coandă este construit în 1965. De atunci, nu a mai văzut nicio reabilitare. Câteva cârpeli și cam atât în 57 de ani”, a transmis pe Facebook viceprimarul din Timișoara, Ruben Lațcău. Acesta a promis că în anul în curs, 2022, se va face un proiect pentru modernizări la această unitate de învățământ.
Situație dramatică în toată Timișoara pentru cei fără centrale pe gaz
De peste o săptămână, Colterm, compania de termoficare din Timișoara a redus temperatura de furnizare a agentului termic în rețea. Astfel că, în apartamente, școli și spitale aceasta ajunge la 12 – 16 grade. Ceea ce înseamnă că, practic, caloriferele nu mai ajung să încălzească spațiile în care sunt puse.
Situația de azi nu e un caz izolat, din păcate. De când a început anul școlar 2021 – 2022, mai multe școli au fost închise, temporar. Consiliile de administraţie din patru școli din Timișoara au suspendat cursurile în luna octombrie. Asta din cauza faptului că temperatura în sălile de curs era sub 20 de grade Celsius, după cum a anunțat, atunci, șeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Timiş. Era vorba de aproape 5000 de elevi trimiși acasă.