Invențiile au schimbat viața oamenilor. Clanța de la ușă
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre clanța de la ușă, un obiect fără de care viața noastră ar fi mai complicată.
Imaginați-vă că nu mai avem clanțe la uși. Ar fi groaznic, nu-i așa? Din fericire cineva, cândva, s-a gândit să le inventeze. Ele au apărut, la fel ca orice alt obiect, pentru a le satisface oamenilor o nevoie. Deși vorbim de un obiect mic, acestuia i se acordă o atenție deosebită când vine vorba de design. Atunci când aleg o ușă, sau uneori pur și simplu o clanță, oamenii țin cont de dimensiune, culoare, model, etc. Clanța trebuie să se integreze perfect cu restul încăperii.
Istoria clanței de la ușă
Atâta timp cât au existat uși, a existat și o formă de clanță, chiar dacă aceasta nu a fost întotdeauna sofisticată. Primele chei au luat naștere în Egiptul Antic și în Babilon, în urmă cu aproximativ 6.000 de ani, ca dispozitive simple, din lemn. Astfel, ușile antice aveau o mică gaură care funcționa ca o clanță, scrie dormakaba.com. De-a lungul Antichității și al Evului Mediu, inovațiile în materie de chei și feronerie pentru uși au fost limitate. Chiar dacă palatele sau gospodăriile nobile aveau forme de clanțe de sticlă sau de fier făcute manual, casele încuiate erau un lux pe care puțini și-l puteau permite.
Prima clanță de ușă modernă a apărut în anul 1848. Or mai fi fost ei și alții care au creat o astfel de clanță, însă brevetul a fost primit de către Osbourn Dorsey. Inventatorul avea 16 ani și a depus la Biroul de brevete din Statele Unite o cerere în care și-a descris invenția. La scurt timp invenția tânărului s-a răspândit și toată lumea avea acces la o astfel de clanță.
Astăzi, cu ajutorul tehnologiei, sistemele de acces devin din ce în ce mai complexe și mai sofisticate. Un exemplu în acest sens sunt ușile rotative pe care nici măcar nu e nevoie să le împingem. Cu toate acestea, clanța de la ușă rămâne în continuare un obiect de care toată lumea se folosește.