Ziua pe dos este o sărbătoare neobișnuită. Ea ne încurajează să spunem și să facem lucrurile în mod invers față de cum am face-o în mod normal.
Sărbătoarea de astăzi este una cu adevărat hazlie și neobișnuită. Ea ne face să ne trăim viața complet diferit față de cum suntem noi obișnuiți. Putem să ne gândim la ea ca la o pauză de la viața de zi cu zi.
Ziua pe dos ne permite să facem lucruri pe care nu le-am face în mod obișnuit fără să ne fie frică de faptul că am putea fi judecați. În această zi poți să iei cina la micul dejun. Sau la prânz poți să începi cu desertul și să termini cu supa. Posibilitățile sunt nelimitate, iar tu ai toată puterea de decizie.
Această zi este una dintre cele mai amuzante sărbători ale anului. Ea se înrudește cu Ziua păcălelilor. Nu este clar cine și în ce scop a creat Ziua pe dos. Tot ce știm este că își are originile într-un joc pentru copii care presupune ca cei mici să facă exact opusul a ce li se zice să facă.
În România avem obiectivul turistic ideal pentru această sărbătoare. Este vorba despre Căsuța Răsturnată de la Ponoare. Această locuință este mobilată complet, doar că toate piesele de mobilier sunt lipite de tavan. Ba chiar mai mult, acoperișul casei stă pe pământ.
A fost menționată acum aproape 100 de ani
Sărbătoarea a fost menționată pentru prima dată în anul 1928, în timpul unei declarații foarte confuze a președintelui american de atunci, Calvin Coolidge. Acesta a fost întrebat dacă va mai candida și pentru al doilea mandat la președenție. Răspunsul său a fost „nu aleg să candidez”, ceea ce i-a făcut pe oameni să se întrebe dacă nu încerca să spună opusul.
În anul 1959, președintele american Dwight D. Eisenhower a declarat ziua de 17 august drept Ziua pe dos pentru o singură zi. El a luat această decizie pentru a îndeplini dorința nepoatei sale.
Ziua pe dos este populară mai ales în rândul copiilor. Aceștia se bucură în mod special de absurditatea situațiilor create atunci când spui lucrurile invers. În mod bizar, sărbătoarea poate fi foarte bună pentru mintea noastră, ea antrenându-ne dexteritatea mentală și abilitatea de a folosi cuvinte în moduri neobișnuite.