Oamenii de știință construiesc o „lună artificială”. Uite ce vor să facă cu ea
Anul acesta este programată lansarea oficială a unei instalații interesante. Mai exact, oamenii de știință chinezi construiesc o „lună artificială”. Nu o vor urca pe cer alături de cea existentă, însă se vor folosi de ea pentru a realiza un experiment gravitațional.
Instalația de cercetare la care lucrează chinezii, și pe care au numit-o „lună artificială”, le va permite să facă o serie de experimente în condiții de gravitație redusă, bazate pe magnetism. Instalația va folosi câmpuri magnetice puternice în interiorul unei camere cu un diametru de 60 cm. Asta pentru a face ca gravitația „să dispară”.
Li Ruilin, inginer la Universitatea de Mine și Tehnologie din China, a declarat pentru South China Morning Post că această cameră, care va fi umplută cu roci și praf pentru a imita suprafața lunară, este „prima de acest fel din lume”. El mai spune că instalația ar putea menține astfel de condiții de gravitație scăzută „cât timp se dorește”.
Cercetătorii vor să afle dacă pot construi o bază umană pe Lună
Oamenii de știință plănuiesc să folosească instalația pentru a testa tehnologia în diferite condiții de gravitație scăzută. Acest lucru le va permite să elimine orice defecțiune tehnică costisitoare, precum și să testeze dacă anumite structuri vor supraviețui pe suprafața Lunii. Așa vor putea evalua și dacă pot sau nu să construiască pe Lună o bază umană.
„Unele experimente, cum ar fi un test de impact, au nevoie de doar câteva secunde (în simulator). Dar altele, cum ar fi testele de fluaj, pot dura câteva zile”, mai spune Li Ruilin, conform livescience.com. Un test de fluaj măsoară cât de mult se va deforma un material la o temperatură și o tensiune constantă. Potrivit cercetătorilor, inspirația pentru cameră a venit de la Andre Geim, un fizician de la Universitatea Manchester din Marea Britanie. El a câștigat un premiu important în 2000 pentru că a conceput un experiment care a făcut o broască să plutească cu ajutorul unui magnet.
Dicționar
A levita: a se menține în aer fără sprijin, doar prin puteri supranaturale;
Fluaj: variație continuă și lentă a eforturilor unitare și a deformațiilor materiale supuse la solicitări continue de durată lungă.