O meserie plină de pericole. Ce face un jandarm de intervenție antiteroristă
Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-au permis să își câștige existența. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII vă povestim în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vorbim despre ce face un jandarm de intervenție antiteroristă. Aflați mai multe despre această meserie plină de pericole.
Meseria de astăzi este una palpitantă. Jandarmii de intervenție antiteroristă participă în misiuni periculoasă, pe viață și pe moarte. În acest domeniu orice greșeală costă. Astfel, jandarmii trebuie să fie extrem de pregătiți pentru a face față pericolelor și stresului.
Cel puțin aceasta este imaginea prezentată în filme. Este oare la fel și în realitate? Pentru a afla acest lucru, noi am stat de vorbă cu un membru al Grupării de Jandarmi Mobile Timișoara. Haideți să aflăm împreună dacă realitatea bate filmul sau dacă jandarmii se pregătesc zi și noapte pentru a interveni în cazul în care cineva ne pune în pericol viețile.
Ce face un astfel de jandarm
Să începem cu începutul. Ce face mai exact un jandarm de intervenție antiteroristă? Ei bine, el este mereu pregătit să intervină în misiuni speciale, în misiunile acelea extrem de periculoase care ne fac să spunem „WOW”. De exemplu, ei participă în cazul arestării unei persoane deosebit de periculoase sau intervin instant în cazul unei amenințări cu bomba. Ei sunt persoanele curajoase care rămân calme în situațiile de risc.
Pentru a deveni un astfel de jandarm trebuie mai întâi să fii sigur că vrei asta. Nu este o meserie pentru toată lumea. Mai apoi trebuie să urmezi cursurile școlilor militare de la Fălticeni sau de la Drăgășani. De asemenea există și școala de ofițeri din București. Toate acestea îți vor asigura pregătirea necesară pentru a profesa în acest domeniu.
Antrenamentele sunt obositoare
După ce ai absolvit unul dintre cursurile menționate mai sus urmează pregătirile zilnice. Un jandarm de intervenție antiteroristă trebuie să fie mereu în formă. Altfel există riscul nu doar să-și pună viața lui în pericol, ci și pe a celor din jur.
Pregătirile zilnice sunt dure și obositoare. De exemplu, echipamentul unui astfel de jandarm are o greutate de 30 de kilograme. Ai putea să depui efort zilnic cărând o greutate atât de mare pe tine? Mai apoi, ei se antrenează în situații de mare risc. În cadrul antrenamentelor sunt recreate situațiile cu care jandarmii s-ar putea confrunta. Astfel ei pot fi mereu cu un pas înaintea pericolului.
Abilitățile fizice sunt un aspect foarte important al acestei meserii. Nu poți să fii un jandarm de intervenție antiteroristă dacă nu ești în formă. Fie că vorbim despre efort fizic sau de abilități de luptă, un jandarm trebuie să fie aproape la fel de bun ca un sportiv profesionist.
Totuși, nu doar forma fizică este extrem de importantă. Și mentalul unui jandarm trebuie să fie foarte bine pus la punct. Dacă vrei să profesezi în acest domeniu trebuie să poți să rămâi calm în situații de criză. De asemenea, trebuie să ai abilitatea de a rămâne concentrat după ore întregi de acțiuni obositoare. Și capacitatea de adaptare în fața neprevăzutului este o altă calitate absolut necesară.
Un jandarm antitero trebuie să fie mereu pregătit
Din fericire, România nu se confruntă cu o mulțime de situații teroriste. Asta nu înseamnă însă că jandarmii de intervenție antiteroristă nu se pregătesc din greu sau că nu au parte de acțiune. De exemplu, în interviu ni s-a povestit despre o intervenție extraordinar de dificilă ce s-a sfârșit cu bine. Fiți siguri că urmăriți materialul video pentru a afla detaliile.
Un alt aspect plăcut al acestei meserii este că faci parte dintr-o echipă. Știi că mereu ai pe cineva care să te sprijine și că poți să ai încredere în cei din jurul tău. Dacă îți place să simți că faci parte dintr-un colectiv, atunci această meserie este potrivită pentru tine.
Începeți pregătirea cât mai devreme
Sfatul jandarmului de intervenție antiteroristă pentru voi este să vă dați seama cât mai repede că vreți să faceți asta. Cu cât conștientizați mai rapid că vă doriți să deveniți jandarmi, cu atât puteți să începeți să vă pregătiți mai rapid. Cum am spus, atât pregătirea fizică cât și cea mentală sunt foarte importante în acest domeniu. Cu cât începi mai devreme, cu atât ai mai multe șanse să excelezi.
Acesta a fost interviul nostru de astăzi. Sperăm că ați înțeles mai multe despre ce presupune meseria de jandarm de intervenție antiteroristă. Pentru mai multe detalii urmăriți interviul video de pe canalul nostru de YouTube. Noi ne revedem săptămâna viitoare cu o nouă meserie interesantă.