Cele mai interesante plante din lume. Florigerminis jurassica, cea mai veche floare descoperită
Astăzi, la rubrica despre cele mai interesante plante din lume, vorbim despre Florigerminis jurassica, cea mai veche floare descoperită. Această fosilă ar putea schimba complet modul în care percepeam plantele de acum milioane de ani.
Atunci când ne gândim la fosile ne gândim de cele mai multe ori la oase de dinozauri sau de animale preistorice. Totuși, acestea nu sunt singurele tipuri de fosile descoperite de arheologi. Deși pare ciudat, chiar și plantele se pot fosiliza, permițându-ne astfel să înțelegem mai bine cum arăta planeta acum milioane de ani.
Recent, o astfel de plantă fosilizată a fost descoperită în China. Se crede despre ea că are o vârstă de 164 de milioane de ani. Descoperirea este una remarcabilă deoarece această plantă poate fi una dintre cele mai vechi plante cu flori din istorie.
Această descoperire contrazice manualele
Planta descoperită se numește Florigerminis jurassica și a fost descoperită în provincia Mongolia Interioară din China. Ea conține tulpina fosilizată a plantei, un fruct rotund și bobocul fosilizat. Lungimea ei este de 4,2 centimetri iar lățimea este de 2 centimetri. Bobocul are o suprafață de trei milimetri pătrați.
În lume există două tipuri mari de plante. Prima categorie sunt angiospermele, adică plantele cu flori. Cea dea doua sunt gimnospermele, adică cele care nu produc flori. Bobocul descoperit recent în China face parte din prima categorie.
Până în acest moment, cele mai vechi dovezi a unei plante angiosperme datează din Cretacic, adică de acum 66 – 144 de milioane de ani. Florigerminis jurassica ne arată că plantele angiosperme au existat cu mult timp înaintea Cretacicului. Totuși, ele existau într-un număr foarte restrâns. Majoritatea plantelor din Jurassic nu produceau flori.
„Mulți paleontologi sunt surprinși de această fosilă deoarece este foarte diferită față de ce scria în manuale până acum”, a declarat conform LIVEScience Xin Wang, cercetător în cadrul Institutului de Geologie și Paleontologie din Nanjing. „Eu nu sunt surprins deloc însă.”
În China au mai fost descoperite și alte plante fosilizate interesante
Această fosilă nu este primul exemplu de floare preistorică. În 2018, un studiu publicat în eLife descria o floare veche de 174 de milioane de ani descoperită tot în China.
Totuși, cercetătorii își pun întrebări cu privire la statutul acesteia de angiospermă. Unii sunt de părere că florile acelui exemplar nu sunt destul de complexe încât să fie distincte față de frunze. De asemenea, florile sunt foarte delicate și se fosilizează foarte greu. Din această cauză este greu pentru cercetători să le deosebească de alte materiale vegetale.
Planta descoperită recent nu întâmpină această problemă. Ea este cât se poate de clar o angiospermă. Descoperirea sa îi va face pe cercetători să reconsidere evoluția angiospermelor de-a lungul milioanelor de ani.
Wang este de părere că mai multe plante din acea perioadă ar fi putut să producă flori. Din păcate, el a mai adăugat că este aproape imposibil de aflat cu exactitate fără dovezi fizice, adică fără noi fosile. Până acum, arheologii doar au presupus că majoritatea plantelor din Jurassic erau gimnosperme.