Trădătorul lui Anne Frank. Unul dintre marile mistere ale istoriei a fost elucidat
Un fost agent special FBI a elucidat recent unul dintre marile mistere ale istoriei. El este de părere că a descoperit cine este trădătorul lui Anne Frank. Pentru a ajunge la o concluzie a avut nevoie de o întreagă echipa de specialiști și de mii de documente.
Anne Frank este unul dintre cele mai cunoscute personaje din cel de-Al Doilea Război Mondial. Pe data de 12 iunie 1942, cu ocazia aniversării vârstei de 13 ani, Anne a primit un jurnal cu carouri alb-roșii, cu cheie. Jurnalul în care își povestea fuga de regimul nazist și descrie cei doi ani petrecuți de ea și familia ei în ascunzătoare în Amsterdam a făcut înconjurul lumii, fiind citit de milioane de oameni. Vă sfătuim să îl citiți sau recitiți. Chiar dacă ea ne inspiră curaj, sfârșitul poveștii sale este unul trist, ea fiind prinsă într-un final de naziști.
La 4 august 1944, când Anne avea 15 ani, la ascunzătoarea familiei Frank a avut loc o descindere ca urmare a unui pont anonim, iar familia a fost arestată și închisă în lagărul de tranzit de la Westerbork. Locația lor fusese dezvăluită autorităților de către un necunoscut. Identitatea sa a fost descoperită abia recent, după aproape 80 de ani de la incident.
In lagăr Anne și sora sa Margot au murit de febră tifoidă în anul 1945. Singurul supraviețuitor al familiei a fost Otto Frank.
Cine a fost trădătorul lui Anne Frank
Vince Pankoke, un fost agent special FBI, și-a petrecut o mare parte din viață investigând acest caz. El a relatat recent pentru Insider care a fost cel care a trădat familia Frank.
Conform acestuia, principalul suspect este Arnold van den Bergh, un om de afaceri evreu care a colaborat cu naziștii. Într-un alt interviu acordat pentru CBS, Pankoke a declarat că a adunat o adevărată echipă de investigatori specializați în crime de război, istorici ș criminologi dar și o armată de arhiviști pentru a elucida misterul.
„Eu și echipa ne-am pus la masă și am alcătuit o listă a modurilor în care acel spațiu secret putea fi compromis. A fost din cauza neglijenței persoanelor care ocupau spațiul? Au făcut gălăgie sau s-au lăsat văzuți de la geam? Sau poate a fost o trădare?”, a declarat acesta.
Pankoke și echipa sa au consultat o mulțime de documente olandeze oficiale ale perioadei. Acestea au fost redactate cu meticulozitate și folosite de naziști pentru a-și da seama de legăturile dintre persoane. Investigatorii s-au folosit de ele pentru a analiza arestările efectuate.
„Naziștii erau determinați să elimine toți evreii din Olanda ca parte a Soluției Finale. În 1942 membrii familiei Frank erau printre cei 25.000 de elevi care se ascundeau în întreaga țară. Naziștii erau nemiloși când vine vorba de a-i face pe oameni să vorbească”, a adăugat Pankoke.
Van der Bergh ducea o viață normală, deși era evreu
Pe baza acestor informații, mica armată de investigatori a creat o listă ce conținea zeci de suspecți. Cu toții erau bănuiți de trădarea familiei Frank. În cele din urmă, atenția investigatorilor a fost captată de van der Bergh. Familia acestuia nu fusese trimisă niciodată într-un lagăr de concentrare, nici măcar după dizolvarea Consiliului Evreiesc în anul 1943. Acest consiliu colabora îndeaproape cu regimul nazist pentru găsirea evreilor.
Ba chiar mai mult, Pankoke relatează că van der Bergh ducea o viață publică liniștită în Amsterdam în momentul în care familia Frank a fost arestată. Mai târziu, în anul 1963, acesta le-a zis polițiștilor că a primit un bilet care îl identifica ca trădător. Fostul agent FBI a reușit să pună mâna pe copia biletului respectiv de la fiul unuia dintre detectivii care au investigat cazul.
Totuși, investigatorii sunt de părere că este puțin probabil ca van den Bergh să fi știut cine trăia în acea cameră secretă din fabrică. Cel mai probabil el deținea doar o listă cu locurile unde se ascundeau evreii.