Un pangolin nou a fost descoperit în România. Cercetătorii se declară mândri
Dacă până de curând se presupunea că în Europa ar fi existat o specie nouă de pangolin, acum acest lucru a fost confirmat. Și nu oricum. Un pangolin nou a fost descoperit la noi, în România. Vorbim despre o fosilă pe care cercetătorii sunt foarte mândri că au găsit-o.
Deși nu este o fosilă foarte interesantă, ea e cel puțin importantă. „Nu este o fosilă de lux. Este doar un singur os, dar este o nouă specie a unui fel de animal ciudat. Suntem mândri de ea deoarece înregistrările fosile pentru pangolini sunt extrem de rare. Acesta se întâmplă să fie cel mai tânăr pangolin descoperit vreodată din Europa și singura fosilă de pangolin din Europa pleistocenă”, spune Claire Terhune, profesor de antropologie la Universitatea din Arkansas, Statele Unite ale Americii.
Osul despre care vorbim se numește „Smutsia olteniensis”, însă nu întâmplător. A primit această denumire deoarece a fost descoperit în situl paleontologic Grăunceanu din județul Vâlcea, pe Valea Oltețului. Timp de aproape un deceniu, Claire Terhune și o echipă internațională de cercetători și-au concentrat atenția asupra sitului Grăunceanu și a altor situri ale Oltețului. Aceste situri, descoperite inițial din cauza alunecărilor de teren în anii 1960, au scos la iveală fosile dintr-o mare varietate de specii de animale. Printre ele se numără o maimuță terestră mare, girafe cu gât scurt, rinoceri și pisici cu dinți de sabie, și, iată, noi specii de pangolin.
„Ceea ce este deosebit de interesant este că, deși unele lucrări din anii 1930 au sugerat prezența pangolinilor în Europa în timpul Pleistocenului, acele fosile au fost pierdute, iar alți cercetători s-au îndoit de valabilitatea lor. Acum știm cu siguranță că pangolinii erau prezenți în Europa cu cel puțin 2 milioane de ani în urmă”, a mai spus Terhune.
Mai multe despre pangolini
Pangolinii din zilele noastre există în Asia și Africa. Ei sunt numiți deseori drept furnicari solzoși. Asta deoarece au solzi de la cap la coadă. Deși este confundat cu reptila, pangolinul modern e de fapt un mamifer și e înrudit cu carnivorele. De asemenea, pangolinii sunt unele dintre cele mai traficate ilegal animale. Potrivit World Wildlife Fund, citat de arkansasresearch.uark.edu, cele opt specii de pangolini care trăiesc pe cele două continente variază de la „vulnerabile” la „în pericol critic de dispariție”.
Noua fosilă de pangolin are o vechime cuprinsă între 1,9 și 2,2 milioane de ani, plasându-l în intervalul epocii Pleistocen. Această epocă a durat de la aproximativ 2,6 milioane de ani până acum 11.700 de ani în urmă.
Dicționar
Pangolin: gen de mamifere din regiunile tropicale, acoperite cu solzi cornoși, lipsite de dinți și având o coadă lungă și puternică;
Antropologie: știință care studiază originea, evoluția și diversele tipuri fizice ale omului, în corelație cu condițiile naturale și social-culturale;
Paleontologie: știință care se ocupă cu studiul complex al organismelor fosile animale și vegetale.