Profesorii și învățătorii învață cum să dea încredere fetelor și băieților în propriile forțe. Cât de importantă este educația pentru egalitate de gen
Profesorii au puterea de a ne face să fim încrezători în propriile forțe. Atât băieții, cât și fetele trebuie să învețe să se simtă confortabil în pielea lor și nu doar să-și respecte drepturile, dar să combată orice tentativă de încălcare a libertăților și a drepturilor lor. Din această cauză, educația pentru egalitate de gen esențială pentru formarea viitoarelor generații.
învățământul este responsabil de formarea viitoarelor generații. Prin intermediul său, viitoarele generații pot deveni mai incluzive și pot elimina discriminările pe bază de gen. Cadrele didactice au puterea de a-i face pe tineri să aibă încredere în ei și îi pot încuraja să fie participanți activi în societate, fie că vorbim despre viața socială, politică, profesională sau domestică. Pe lângă combaterea discriminării de gen, școala mai are rolul de a asigura transmiterea principiilor egalității de gen în rândul viitoarelor generații.
Din această cauză, rolul educației este cu atât mai important în România. Studiile indică faptul că în țara noastră există un puternic decalaj de gen. Conform celui mai recent Index al Egalității de Gen al Institutului de Gen al UE, România se poziționează pe antepenultimul loc în Uniunea Europeană. Noi suntem urmați de Ungaria și Grecia.
Pentru a veni în sprijinul cadrelor didactice, echipa proiectului EGALIS a pregătit un ghid de predare al egalității de gen. Acest ghid este destinat învățământului preuniversitar. Lansarea acestuia va fi anunțată oficial în cursul lunilor următoare.
Din ce este format ghidul
Ghidul este format din patru părți. Prima parte cuprinde noțiuni fundamentale în domeniul egalității de gen și nediscriminării. Vorbim inclusiv de legislație, precum și de studii naționale și internaționale, cu accent pe egalitatea de gen în educație.
A doua parte abordează tematica stereotipurilor de gen. Ea îi va ajuta pe tinerii elevi să înțeleagă mecanismele de funcționare ale acestora. De asemenea, ei vor învăța cum să le combată.
Cea de-a treia parte cuprinde recomandări de abordare pedagogică în spiritul promovării egalității de gen. Aici vor fi discutate aspecte din activitățile ce fac parte din procesul educațional. Vorbim despre managementul clasei, interacțiunea cu elevi și părinți, trecerea în revistă a curriculumului școlar din perspectiva de gen.
Ultima secțiune, care este și cea mai practică, conține instrumente și fișe de lucru ce se pot completa în clasă. Acestea pun un accent special pe activitățile de la orele de dirigenție dar conțin și chestionare de evaluare și autoevaluare a cunoștințelor în ceea ce privește educația pentru egalitate de gen.