Elevii solicită adoptarea unor bugete locale care să susțină educația
La începutul fiecărui an calendaristic se dezbat și se aprobă și bugetele locale. În acest context, elevii solicită adoptarea unor bugete locale care să susțină educația. Solicitarea vine din partea reprezentanților elevilor din Constanța, București și Ilfov, Timiș, Maramureș, Vâlcea, Dâmbovița, Bacău, Arad, Vrancea, Cluj și Tulcea.
Elevii cer ca educația să reprezintă o prioritate atunci când primăriile din județele lor stabilesc bugetele locale. Solicitarea a fost transmisă astăzi, 17 ianuarie, către primării. De asemenea, elevii cer ca fondurile necesare unei bune desfășurări a învățământului să fie asigurate în totalitate. „Subliniem faptul că educația trebuie să fie o prioritate a administrațiilor locale, având în vedere faptul că, fără o serie de investiții corecte și bine gândite, calitatea actului educațional se degradează, ducând astfel la o formare precară a generațiilor viitoare de cetățeni. La momentul actual, rata de abandon școlar și analfabetism funcțional din România este îngrijorătoare, iar aceste fenomene vor continua să ia amploare dacă nu sunt luate măsuri concrete pentru a le stopa și preveni”, se arată într-un comunicat de presă al Asociației Elevilor din Timiș.
Cerințele elevilor
La nivelul solicitărilor transmise de reprezentanții elevilor pentru autoritățile locale se numără:
suplimentarea fondurilor din bugetul de stat pentru bursele elevilor din bugetele locale;
asigurarea transportului local gratuit pentru elevi;
cheltuieli referitoare la infrastructura școlilor;
fonduri pentru asigurarea pazei în unitățile de învățământ;
cheltuieli pentru colectarea selectivă în școli.
Pe lângă aceste cerințe elevii amintesc și de măsuri suplimentare are ar putea veni din inițiativa Consiliilor Locale în sprijinul elevilor. Aici sunt menționate programe locale de suport alimentar al elevilor din medii defavorizate, achiziționarea de rechizite școlare pentru elevi și asigurarea de măști pentru a ajuta să fie în siguranță la școală. „Solicităm Consiliilor Locale să pună pe primul loc calitatea educației atunci când votează proiectele de bugete locale”, e cerința celor 15 organizații ale elevilor implicate.
Primăria Copiilor
Recent, la Ciugud, primarul și consilierii locali elevi, care vor reprezenta copiii, au depus jurământul. Este prima comunitate din România în care copiii au propriul lor primar, dar și consilieri. Proiectul se numește „Primăria Copiilor” și este unul cât se poate de real. Primarul copiilor și consilierii au la dispoziție un buget acordat de administrația locală. Banii vor fi folosiți pentru a implementa proiecte destinate copiilor și educației.
Primarul copiilor din Ciugud este Denisa Drăgan, elevă în clasa a VII-a. Ea va fi ajutată de șase consilieri locali: Mark Hancheș, Daniel Vîrciu, Irina Buda, Diana Droașcă, Denis Gurghian și Claudiu Drăgoi. Primii dintre aceștia, Diana Droașcă și Mark Hancheș, care au avut cele mai multe voturi, vor avea funcția de viceprimar al copiilor. ȘTIRI PENTRU COPII a vorbit despre „Primăria Copiilor”, pe larg, într-un alt articol care poate fi accesat intrând aici.