Blue Monday, cea mai deprimantă zi din an. Adevăr sau mit?
În a treia zi de luni a lui ianuarie, în fiecare an, are loc Blue Monday, adică cea mai deprimantă zi din an. În 2022 aceasta are loc azi, 17 ianuarie. În ultimii ani această „sărbătoare” a luat amploare tot mai mult, însă e ea adevărată sau nu?
Blue Monday este un termen care a fost folosit pentru prima dată în anul 2005. Atunci o companie de turism, numită Sky Travel, a folosit o ecuație pentru a afla care este cea mai tristă zi din an. Pentru a stabili care e acea zi au fost luate în considerare mai multe aspecte. Printre ele se numără vremea, sărbătorile de Crăciun, datoriile, motivația și multe alte aspecte.
Adevăr sau mit?
Așa se presupune că ar fi fost descoperită cea mai deprimantă zi din an. O fi adevărat sau e un mit? Aceasta e întrebarea pe care mulți și-o pun, mai ales acum de când toată lumea vorbește despre Blue Monday. Haideți să o luăm logic. Nu spune nimeni că nu există cea mai tristă zi din an, dar cum e posibil să fie aceeași pentru toată lumea? Să luăm în considerare aceleași aspecte care au stabilit că a treia zi din luna ianuarie ar fi cea mai deprimantă din an.
Vremea e, de la an la an, alta. Sărbătorile de Crăciun au diverse forme pentru fiecare dintre noi. Unii le petrec în familie, alții cu prietenii, unii sunt fericiți, alții mai puțin fericiți. Datoriile sunt și ele subiective. Unii poate au datorii și alții nu. Unii poate au mai multe, alții mai puține. Iar în ceea ce privește motivația, la fel, ea diferă de la o persoană la alta, în funcție de trăirile pe care le are. Deci, pentru fiecare dintre noi există, poate, cea mai deprimantă zi din an, dar nu e o regulă ca aceasta să fie în a treia zi de luni a lui ianuarie.
Îmbrățișarea, un gest extrem de important
Deși pare banal sau ciudat, o îmbrățișare poate face minuni. Oamenii de știință spun că îmbrățișările oferă un sentiment de siguranță, calmează și dau energie. După îmbrățișare nivelul de Oxytocină (hormonul care dă starea de bine) crește, iar nivelul de Cortizon (hormonul stresului) scade. Așadar, îmbrățișările reduc stresul și ne oferă o stare de bine. Creșterea nivelului hormonului fericirii atrage și alte beneficii. Printre acestea se numără întărirea sistemului imunitar, ameliorarea depresiei și scăderea tensiunii arteriale mari.
„Avem nevoie de patru îmbrățișări pentru a supraviețui, de opt pentru a ne menține și de 12 îmbrățișări pentru a crește”, susține Virginia Satir, o celebră psihoterapeută americană, scrie retetesivedete.ro. Conform oamenilor de știință o îmbrățișare trebuie să dureze minim 10 secunde. Îmbrățișările sunt atât de importante încât are chiar și o zi internațională dedicată ei: 21 ianuarie. Ea a fost „creată” de psihologul american Kevin Zaborney care a observat că oamenii se simt jenați să se îmbrățișeze.
Așadar, dacă chiar se nimerește ca cea mai deprimantă zi din an a ta să fie azi, tot ce ai nevoie e o îmbrățișare sau chiar mai multe.