Atât tinerii din România, cât și cei din Moldova, care se află în sistemul de protecție socială, primesc sprijin din partea Fundației Blue Heron. Această fundație le oferă burse, dar și programe de mentorat pentru a-și clădi viitorul pe care și-l doresc. Am vrut și noi să aflăm care e povestea Fundației Blue Heron, cea care le dă aripi tinerilor, așa că am luat legătura cu fondatoarea ei, Ștefania Magidson.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cine e Ștefania Magidson?
Ștefania Magidson: Născută la Brașov, am emigrat în Statele Unite, împreună cu familia, în timpul adolescenței, în 1983. După 8 ani petrecuți în Salt Lake City unde am terminat liceul și University of Utah, absolvind cu o diplomă în Sănătate Publică, m-am mutat în Los Angeles. „Orașul Îngerilor” unde locuiesc și acum este locul în care mi-am continuat masteratul în psihologie, mi-am întemeiat o familie și, în 2002, am pus bazele fundației Blue Heron.
Aș mai adăuga că sunt și o susținătoare a artelor – în special literatura, filmul și teatrul – și o persoană care întotdeauna a fost pasionată de traiectoria spirituală a vieții. În 2012 am publicat cartea „În Căutarea Magicianului Alb”, un dialog pe teme de spiritualitate cu scriitoarea Carmen Firan.
Însă Blue Heron Foundation a fost proiectul meu prioritar în decursul ultimelor două decade, strângând peste 2.4 milioane dolari și atingând viețile a peste 3.000 de tineri din România și Moldova.
ȘTIRI PENTRU COPII: Sunteți fondatorul și președintele Fundației Blue Heron. Povestiți-ne puțin despre ea. Cum a început totul? Care e semnificația numelui?
Ștefania Magidson: Faptul că am părăsit România în timpul comunismului când nu exista cale de întoarcere și când nu puteam lua cu noi nici un bun – nici măcar bani – în afara țării a forțat întreaga noastră familie să o ia de la zero. Această experiență m-a marcat pentru mulți ani pentru că eforturile de a supraviețui și de a avansa cât de puțin au necesitat enorm de multă muncă, ambiție și modestie. Când, după 20 de ani de America am ajuns pe o platformă de unde am putut da ceva mai departe, nu am ezitat.
Gândul mi s-a îndreptat imediat spre copiii și tinerii vulnerabili din țara natală și m-am întors să văd ce pot face. Primul program pornit a fost la orfelinatul Micul Prinț din Brașov, cu un proiect pentru copilași sub 3 ani. Apoi ne-am extins treptat în alte regiuni și, din 2005, ne-am concentrat doar pe programul de burse universitare & mentorat. În prezent suntem activi în 25 de județe din România și 13 raioane din Republica Moldova. Dorința este să ajungem în fiecare județ și raion.
Semnificația numelui Fundației: în spiritualitatea indienilor nativi, stârcul cenușiu simbolizează abilitatea de a contempla profund înăuntru nostru și de a manifesta pe plan fizic acel vis interior. Pentru mine fundația a fost și este răspunsul la întrebarea „care e scopul meu în această viață?” și sunt norocoasă că nu a rămas doar un vis. Cu timpul am realizat că este un nume perfect și din cauză că luăm tineri vulnerabil sub aripa noastră ocrotitoare și ne îngrijim de ei până când sunt îndeajuns de puternici să-și ia singuri zborul.
ȘTIRI PENTRU COPII: Știm că fundația le oferă tinerilor din sistemul de protecție din România și Republica Moldova burse și programe de mentorat. Câți tineri beneficiază de acest sprijin și cum sunt ei selectați? După ce criterii?
Ștefania Magidson: În prezent avem 143 de tineri în program, 100 în România, 43 în Republica Moldova. De-a lungul anilor, peste 480 de tineri au absolvit programul nostru. Marea majoritate a bursierilor noștri sunt din „sistem”. Un procent foarte mic provine din familii extrem de nevoiașe. Din punctul de vedere al criteriilor de selecție urmărim două axe: prima – cât de dificil a fost trecutul aplicantului și dacă acele dificultăți continuă în prezent, iar a doua – potențialul academic. Încercăm să fim „colacul de salvare” pentru cei care își doresc (mult!) și au potențial să urmeze studii superioare și să își clădească un viitor decent, dar nu au posibilități.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum se schimbă viața tinerilor care au parte de acest ajutor din partea fundației?
Ștefania Magidson: Odată admiși în program, în primul rând vrem să ne asigurăm că acești tineri simt că au intrat într-o comunitate caldă, de încredere și care este alături de ei, oricare ar fi încercările lor.
Le asigurăm un ban în plus în buzunar (55 dolari pe lună), taxa universitară plătită aproape integral (aproximativ 15% din bursierii Blue Heron nu sunt la buget), inclusiv pentru bursierii la medicină ale căror taxe se ridică la 2.200 dolari pe an). Mai mult, fundația le oferă ajutor moral si emoțional atât din partea echipei noastre în general, cât și a unui mentor ales cu grijă din rândul profesioniștilor din domeniul în care studiază fiecare bursier. Mentor care îi îndrumă cu căldură și înțelepciune. În plus, pentru situații ieșit din comun de dificile, le punem la dispoziție și serviciile de psihoterapie existente în cadrul fundației (un „cadou” foarte binevenit, în special în timpul pandemiei).
ȘTIRI PENTRU COPII: Care credeți că sunt principalele probleme cu care sistemul de protecție din România se confruntă? Sau mai bine zis tinerii din acest sistem. Ce ar trebui făcut ca toți tinerii să aibă parte de o educație așa cum merită?
Ștefania Magidson: De-a lungul anilor am observat necontenit cum sistemul s-a îmbunătățit, iar tinerii, de la an la an, au fost mai protejați de abuzuri și neajunsuri, mai bine pregătiți să „își ia zborul” spre o viață independentă. Dar întotdeauna există loc de mai bine. Din experiența noastră, cu cât DGASPC-urile si managerii de caz își dau mai mult silința pentru ca fiecare caz să fie cu grijă monitorizat, cu atât șansele ca tinerii să se dezvolte armonios cresc. De asemenea, am constatat că majoritatea celor care au crescut în plasament au avut parte de experiențe frumoase, care i-au ajutat să crească într-un mediu prielnic.
Aș spune că este o situație care, în general, a ajutat tânărul respectiv să se dezvolte mai puternic și mai armonios decât dacă ar fi crescut într-un centru. Cred deci că este important să se continue direcționarea copiilor din sistem către medii sănătoase, în familii armonioase care să fie monitorizate cu grijă, aceste medii fiind cele mai favorabile dezvoltării tinerilor și maximizării abilităților lor, inclusiv la studii.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce domenii de studiu aleg tinerii cel mai des?
Ștefania Magidson: Tinerii din programul nostru studiază în domenii multe și diferite. În fiecare an avem cam opt – nouă mediciniști, cam 20 de ingineri din diferite specializări, tineri care studiază artă, resurse umane, arhitectură, comunicare și PR, teologie, asistență socială, management etc.
ȘTIRI PENTRU COPII: Bursele oferite de fundație acoperă toate cheltuielile pe care le are un student? Cazare, masă, taxa anului universitar etc.?
Ștefania Magidson: Dacă tinerii sunt în sistem, statul român le acoperă de obicei taxa de cămin și le dă un fond pentru mâncare, lunar. De la noi primesc bani pentru taxa universitară tinerii care nu sunt la buget (de obicei 600 dolari pe an la alte specializări, iar la medicină 2.200 dolari pe an). În plus, primesc 55 dolari pe lună bani de buzunar. Iar celor care studiază pe locuri subvenționate de stat le punem la dispoziție 400 dolari pe an pentru diferite cursuri – limba engleză, IT, școala auto pentru obținerea carnetului de conducere sau laptop-uri.
Înainte de pandemie ofeream, de asemenea, șansa de a participa la o tabără de vară anuală, un cadou care nu doar le punea la dispoziție multe ateliere educaționale de mare folos, dar care ne și apropia foarte mult… Păstrăm multe amintiri frumoase din aceste vremuri și ne dorim mult să începem să le clădim din nou.
ȘTIRI PENTRU COPII: Care sunt costurile la care ajunge fundația, într-un an universitar, pentru un singur student?
Ștefania Magidson: Investiția pentru un student este de 1.260 dolari pe an, iar pentru cei de la medicină (care studiază pe locurile cu taxă) în jur de 2.900 dolari. La aceste cifre se adaugă cam 300 dolari pe an care sunt folosiți pentru echipă, infrastructură, monitorizarea și susținerea bursierilor.
ȘTIRI PENTRU COPII: Bursele le sunt de mare ajutor tinerilor. Ele le oferă, practic, șansa la o educație și mai ales la un viitor. Cu toate astea nu v-ați oprit aici. Fundația oferă și programe de mentorat. Ce presupun ele? Cum îi ajută pe tineri?
Ștefania Magidson: Așa cum am menționat mai sus, doar o parte din bursieri (sub 80%) au nevoie să achite taxa universitară. Dat fiind că statul român în multe cazuri o acoperă. Aceste sume sunt foarte importante pentru acei aproximativ 15 – 20% dintre studenții fundației, care nu ar avea cum să-și plătească taxa. În special cei de la medicină care sunt extrem de merituoși. Dar este o facultate unde este greu să te menții la buget în toți anii. Este, de asemenea, foarte important în ziua de astăzi să aibă acces la cursurile menționate mai sus. Cele de limbi străine, de IT, de șofat… Toate acele cursuri care îi ajută mult la completarea calificărilor academice, la obținerea unui job. Și le dezvoltă abilitatea de a deveni independenți.
Ștefania Magidson: Componenta de mentorat reprezintă cealaltă jumătate a programului nostru. Și pentru mulți tineri este probabil susținerea cea mai importantă pe care o primesc – suport emoțional și profesional care este greu de întâlnit, adesea chiar și pentru un tânăr din familie. Mentorii noștri sunt oameni altruiști, profesioniști. Cu o chemare aparte de a face o diferență profundă și de lungă durată în viața unui tânăr care se confruntă cu multe dificultăți.
Mentorii provin atât din România, cât și din diaspora românească din afara țării. În special din Statele Unite. Printre ei se numără doctori, ingineri la NASA, pensionari care încă doresc să dea mai departe din grija și cunoștințele lor, artiști din diferite arii, antreprenori, profesioniști din aria de resurse umane, comunicare și relații publice, etc. Numitorul comun este dorința de a fi de ajutor. De a fi o sursă de tărie sau înțelepciune, de a crea o diferență în viața unui tânăr vulnerabil.
Ah, și trebuie să menționez și calitatea pe care majoritatea bursierilor și-o doresc într-un mentor: răbdarea. Așa ne spun ei în interviuri. Un lucru care m-a făcut să mă opresc și eu și să mă gândesc dacă pot cultiva și mai mult această calitate, în special ca mamă a doi fii.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cine poate dona și cum se pot face donații către fundație?
Ștefania Magidson: Oricine poate dona! Este foarte ușor, pe platforma noastră la https://blueheronfoundation.org/, butonul roșu „DONATE”. De asemenea, tot mai mult am început să beneficiem și în România de acea redirecționare a 3,5% din impozitul pe venit. Pentru asta ne puteți scrie la info@blueheronfoundation.org și vă trimitem formularul 230.
Aș dori să menționez și faptul că 100% din donațiile primite sunt folosite în exclusivitate pentru bursieri. Întrucât TOATE cheltuielile administrative ale fundației sunt acoperite în totalitate de fondatori.
ȘTIRI PENTRU COPII: De la an la an ajutați tot mai mulți tineri. Anul acesta 143 de tineri din România și Republica Moldova primesc sprijin din partea Fundației Blue Heron. Banii vin din donații. Dar mentorii? Sunt suficienți?
Ștefania Magidson: Pentru acest an sunt fericită să pot spune că am strâns banii necesari. Însă întotdeauna mă gândesc și la viitor și la acei tineri pe care cu regret ne vedem nevoiți să îi refuzăm din lipsă de fonduri. Deci întotdeauna suntem disponibili să acceptăm mai multe donații. Ca să putem accepta mai mulți tineri vulnerabili, dar promițători, în program.
Despre mentori aș vrea să transmit celor care își doresc să facă un bine într-un mod direct și care la rândul lor le aduce satisfacții, să ne contacteze la andreea@blueheronfoundation.org. Mai avem nevoie de încă 17 mentori anul acesta!
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum poate deveni cineva mentor în programele fundației?
Ștefania Magidson: Este foarte ușor. Trimiteți CV-ul dumneavoastră și o poza portret, împreună cu un paragraf descriind cum ați auzit de noi și de ce doriți să vă implicați. Directoarea programului nostru de mentorat, doamna Andreea Muraru, vă va ghida următorii pași. Îi puteți scrie la andreea@blueheronfoundation.org.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cu siguranță primiți mesaje de la tinerii bursieri. Ce vă transmit aceștia?
Ștefania Magidson: Multe lucruri frumoase care ne confirmă importanța programului nostru și necesitatea de a-l continua. Iată unul sosit chiar în ziua de Crăciun, de la bursierul nostru de la facultatea de cibernetică din București, Alex I. „Crăciun fericit! Vă mulțumesc pentru tot ajutorul oferit. Încep să înțeleg cum funcționează lumea și să mă maturizez. Nu aș fi reușit asta dacă nu aș fi aplicat la Blue Heron, deci vă sunt etern recunoscător”.
Mulți ne vorbesc despre importanța mentorilor, cum încrederea și sfaturile lor au contat mai mult ca orice ban și i-au ajutat să devină oamenii de azi. Cu o carieră și abilitatea de a fi pe picioarele lor, de a nu repeta ciclul sărăciei, abuzului și abandonului.
Iar alții ne spun că Blue Heron a fost și rămâne ca o familie pentru ei.
Iar eu mi-am propus să fim întotdeauna aici pentru ei. Un punct permanent de referință, de căldură și stabilitate, chiar și pentru alumni. Câteodată amețesc gândindu-mă la acest „contract sacru”. E chiar o mare responsabilitate. Dar vreau să cred că rămânem ca o ancoră, exact unde suntem, pentru cei care au nevoie de noi.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce sfaturi aveți pentru tinerii și adolescenții din sistemul de protecție socială?
Ștefania Magidson: Să își amintească că nu trebuie să repete istoria trecutului. Că pot găsi oameni și programe care să îi țină sub aripă și să îi îndrume până când au tăria să își întindă propriile aripi și să zboare spre cele mai înalte culmi, inspirându-i și pe cei care pășesc pe urmele lor!
Ce au învățat copiii în tabăra de vindecare a rănilor emoționale. Interviu cu Angela Drăghia