Lucrurile încep ușor, ușor să se schimbe pe piața muncii. Un studiu realizat de Deloitte arată care sunt preferințele tinerilor privind locul de muncă. Aceștia vor să aibă un program de lucru flexibil și să lucreze de la distanță. Și asta nu e tot. Uite ce mai vor tinerii.
Studiul despre care vorbim a fost desfășurat în 19 țări europene, inclusiv în România. La noi, șase din 10 români din generațiile Millennials și Z vor un program de lucru flexibil și să lucreze din diferite locuri. Inclusiv de acasă. Această tendință a fost observată și în celelalte țări din Europa Centrală. 50% din respondenți preferă un loc de muncă similar. Și ca să știm exact despre cine vorbim, vă spunem că din generația Millennials fac parte cei născuți între anii 1981 – 1996. Din generația Z fac parte tinerii născuți între anii 1997 – 2012. Din totalul respondenților doar 5% din români și 10% din cei din regiune preferă un loc de muncă tradițional și un program fix.
Tinerii nu vor să lucreze doar de la distanță
O altă preferință a celor din generațiile Millennials și Z este legată de timpul în care lucrează. 44% dintre respondenții din România și 51% din cei din Europa Centrală ar prefera să lucreze doar o dată sau de două ori pe săptămână de la distanță. Asta în contextul în care aceștia se confruntă cu anumite dificultăți. Printre ele se numără singurătatea, lipsa interacțiunii umane și întreruperile cauzate de responsabilitățile legate de familie sau locuință.
„Studiul arată că generațiile Millennials și Z se așteaptă, atât la nivel local, cât și regional, să beneficieze de un mod de lucru flexibil. Însă, spre deosebire de alte cercetări, subliniază că preferința lor pentru munca de acasă este limitată. Acest aspect poate fi legat atât de provocările cauzate de lucrul la distanță, cât și de faptul că absolvenții de studii universitare consideră că oportunitățile de dezvoltare a carierei sunt mai importante decât posibilitatea de a lucra de acasă. Și conștientizează faptul că biroul rămâne un mediu care accelerează integrarea într-o organizație și dezvoltarea profesională în primele etape ale carierei”, a declarat Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte România și Moldova.
Studenții plănuiesc să plece din țară
Studiul ne arată că studenții și proaspeții absolvenți își doresc să lucreze în altă țară. Acest lucru nu este întâlnit doar în România. Și cei din Europa Centrală vor asta. 22% dintre respondenți plănuiesc să se mute în străinătate pentru oportunități de carieră, iar 66% sunt dispuși să se mute în altă țară pentru un loc de muncă. Asta ar explica de ce companiile internaționale sunt cele mai atrăgătoare, 37% dintre respondenți considerându-le prima opțiune pentru un loc de muncă. Pandemia de COVID-19 nu a influențat dorința a 66% dintre respondenții români de a se muta în străinătate pentru un loc de muncă. Aceștia vizează țări precum Germania (16%), Marea Britanie (15%) și Statele Unite (7%).
Studiul mai arată și că avem tineri încrezători. 61% din respondenții din România au încredere că își vor găsi locul de muncă dorit în mai puțin de șase luni. Nivelul de încredere este ușor sub cel înregistrat la nivelul Europei Centrale (peste 71%). Majoritatea respondenților români (93%) ar prefera să lucreze într-o organizație cu o forță de muncă diversă. Asta din punct de vedere al vârstei, sexului, naționalității, etniei etc. Mai mult decât atât, 77% dintre ei nu au vreo preferință legată de genul persoanei care le va fi superior ierarhic.
Peste 9.000 de persoane au luat parte la studiu
Studiul Deloitte Central Europe First Steps into the Labour Market a fost efectuat în rândul a peste 9.000 de persoane. Acestea au vârste cuprinse între 18 și 30 de ani (Millennials și primii reprezentanți ai Generației Z). Toți sunt studenți la universități de top din 19 țări din Europa Centrală, inclusiv România. Raportul abordează factorii importanți în alegerea unui loc de muncă și a unui angajator. De asemenea, mai abordează percepțiile asupra organizațiilor din întreaga lume și modul în care atitudinile lor s-au schimbat față de cele dinainte de pandemie.