Bărbatul cu inimă de porc există. Și e un miracol al medicinei
Întreaga lume asistă la o premieră medicală. Pe internet se tot discută despre un om care a avut parte de un transplant de inimă. Ei bine, bărbatul cu inimă de porc chiar există. Și este, totodată, un miracol al medicinei. Iată povestea lui David Bennett, omul în care bate o inimă de porc.
David Bennett are 57 de ani și o boală cardiacă terminală. Boala lui era atât de avansată, încât un transplant de inimă umană nu l-ar fi ajutat. Singura opțiune pentru pacient a fost ca acesta să primească o inimă de porc modificată genetic. Operația a fost realizată la Universitatea de Medicină din Maryland de către medicul Bartley Griffith și echipa sa.
Operația a fost un succes, iar pacientul se recuperează. Aceasta este a patra lui zi cu o inimă de porc. Acest transplant de organe a demonstrat pentru prima dată că o inimă de animal modificată genetic poate funcționa ca o inimă umană fără respingere imediată de către organism. „Era ori să mor, ori să fac acest transplant. Eu vreau să trăiesc. Știu că este o lovitură în întuneric, dar este ultima mea șansp”, a spus domnul David Bennett cu o zi înainte de operație. În ultimele luni el a fost spitalizat și imobilizat la pat, iar singura lui dorință era să se poată ridica din pat. „Abia aștept să mă ridic din pat după ce mă voi recupera”, a mai spus acesta.
Un pas măreț pentru medicină
Transplantul de inimă de la porc la om revoluționează medicina. Deși nu se știe încă care sunt avantajele și dezavantajele pe timp lung, un lucru e sigur. Corpul uman a acceptat o inimă de animal modificat genetic. Iar asta e mare lucru. Medicul care a realizat operația spune că asta ar putea rezolva o problemă uriașă cu care omenirea se confruntă și anume lipsa de organe pentru cei care au nevoie. „Aceasta a fost o operație revoluționară și ne aduce cu un pas mai aproape de rezolvarea crizei lipsei de organe. Pur și simplu nu există suficiente inimi umane donate disponibile pentru a satisface lista lungă de potențiali primitori”, a declarat medicul Bartley Griffith.
Modificarea genetică a presupus scoaterea a trei gene ale porcului și includerea a alte șase gene umane. Acestea din urmă sunt responsabile de acceptarea imună a inimii de porc. La final a mai fost eliminată o genă a porcului pentru a preveni creșterea inimii. În total, porcul donator a avut 10 modificări genetice. Până acum, de cinci ani încoace, medicul Bartley Griffith, medicul Muhammad Mohiuddin și echipa lor de cercetare au perfecționat tehnica chirurgicală pentru transplantul de inimă de porc în primate non-umane.
„Acesta este punctul culminant al unor ani de cercetare extrem de complicată pentru a perfecționa această tehnică pe animale cu perioade de supraviețuire care au depășit nouă luni. FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA) a folosit datele noastre și pe cele de pe porcul experimental pentru a autoriza transplantul la un pacient cu boală cardiacă în stadiu terminal care nu avea alte opțiuni de tratament. Procedura de succes a furnizat informații valoroase pentru a ajuta comunitatea medicală să îmbunătățească această metodă care ar putea salva vieți la viitorii pacienți”, a spus doctorul Mohiuddin.