O meserie în spatele volanului. Ce face un șofer de tir ne spune Mihaela Ionescu
Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-au permis să își câștige existența. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII vă povestim în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vorbim despre ce face un șofer de tir. Vizionați interviul pentru a afla toate detaliile despre această meserie care ne ține în spatele volanului.
Meseria despre care vorbim astăzi este una extrem de importantă pentru economie și pentru comerț. Fără ea, bunurile nu ar putea să circule dintr-o țară în alta, și nici în interiorul țărilor. Pentru a afla mai multe despre ce presupune mai exact să fii șofer de tir (un tir este un camion foarte mare) noi am stat de vorbă cu Mihaela Ionescu. Iată ce am aflat.
Drumul Mihaelei către această meserie a fost unul mai neobișnuit. Inițial, ea a fost asistentă medicală. Într-o zi, soțul ei s-a decis să devină șofer de tir și a început să facă școala de șoferi. Mihaela a fost atât de entuziasmată pentru el, încât a decis și ea la rândul ei să urmeze aceste cursuri. Astfel, cei doi au devenit o adevărată echipă pe șosele.
Procesul de a ajunge șofer de camion este unul complicat
Pentru a deveni șofer de tir este nevoie de un carnet de șofer de categoria B, C și C+E, adică de autoturisme, camioane și remorci. Mai apoi, Mihaela ne-a povestit că mai trebuie urmate cursurile pentru un atestat unde există atât examen teoretic, cât și practic.
Procesul de a ajunge șofer de tir nu este deloc unul ușor. Mihaelei i-a luat aproape un an până să obțină toate documentele pentru a putea profesa. Este bine să luați în seamă acest aspect în cazul în care vă doriți să practicați această meserie.
Este mai ușor dacă ești împreună cu cineva în tir
Fiind împreună, drumurile Mihaelei și ale soțului ei nu sunt atât de plictisitoare. Cei doi conduc în total 18 ore pe zi, câte nouă fiecare în reprize de patru ore și jumătate. Aceste ore trebuie respectate cu strictețe, ele fiind impuse de legislația europeană. Mihaela ne-a povestit că timpul trece destul de repede. Totuși, ea ne-a mai zis că nu crede că s-ar fi apucat de această meserie dacă ar fi trebuit să conducă singură.
Să rămâi concentrat pe perioade lungi de timp este un alt aspect care trebuie luat în seamă la această meserie. Mihaela trebuie să rămână concentrată patru ore și jumătate la drum. Este foarte important să eviți orice greșeală atunci când conduci un camion de mare tonaj, deoarece nu îți pui doar viața ta în pericol, ci și pe a celor din jur. Un tir plin cu marfă poate avea o greutate de până la 40 de tone.
Care sunt avantajele
Atunci când ne gândim la viața unui șofer de tir ne gândim la o viață petrecută pe autostradă. Acest lucru este doar parțial adevărat. Deși ești plecat mai mereu de acasă, asta nu înseamnă că ești mereu pe drumuri. Mihaela ne-a povestit că a descoperit pasiunea sa pentru a călători și pentru turism prin intermediul acestei meserii. Ea ne-a spus că a vizitat majoritatea țărilor europene, în 80% dintre curse având timp să viziteze în liniște orașele unde trebuia să livreze marfă.
Unul dintre principalele avantaje ale acestei meserii este partea financiară. Șoferii de tir sunt plătiți bine. De asemenea, spre deosebire de alte meserii, aceasta este una de viitor. Companiile vor transporta mereu marfă dintr-o țară în altă. Șoferii nu vor rămâne prea curând fără locuri de muncă. Am putea spune că este o meserie de viitor.
Comunitatea este strânsă
Comunitatea șoferilor de camion este una strânsă. Există acest spirit de colegialitate între ei. Mihaela ne-a povestit că ei se întâlnesc adesea în parcările de pe autostrăzi pentru a socializa. Cu această ocazie ea a întâlnit oameni noi și și-a făcut prieteni. Deși în camion vei sta fie singur, fie cu încă o persoană, asta nu înseamnă că nu vei avea parte deloc de socializare.
Tradițional, meseria de șofer de camion este una masculină. În general ea este practicată în mare parte de bărbați. Totuși, conform Mihaelei, în ultimii ani tot mai multe femei au decis să o urmeze. Multe femei au procedat precum Mihaela și formează un echipaj alături de soții lor. Altele pur și simplu și-au urmat pasiunea și au devenit șoferi. Oricine poate deveni șofer atâta timp cât urmează toate cursurile și obține atestatul.
Nu este un stil de viață pentru toată lumea
Pentru a fi un șofer bun de tir trebuie să fii o persoană atentă, puternică și hotărâtă. Un șofer nu este doar un șofer, ci și un contabil și un mecanic. Ai nevoie de foarte multă hotărâre pentru a urma această meserie deoarece este un stil de viață care nu este potrivit pentru toată lumea. Trebuie să te aștepți să dormi uneori ziua și să conduci noaptea.
Sfatul Mihaelei pentru viitorii șoferi de camion este să-și urmeze visul. Această meserie este în opinia ei una foarte frumoasă, cu multe avantaje. Deși nu este ușor să devii șofer, nu este nici imposibil. De asemenea, există și variante să nu fii plecat mai mereu de acasă.
Acesta a fost meseria noastră pentru azi. Sperăm că ați înțeles mai multe despre ce presupune să fii un șofer de tir. Pentru mai multe detalii asigurați-vă că urmăriți interviul video de pe canalul nostru de YouTube. Noi ne revedem săptămâna viitoare cu o nouă meserie.