Lupta elevilor pentru burse continuă. Ce se întâmplă săptămâna aceasta
În ultimele zile unul din subiectele principale de discuție din educație are în prim plan bursa de merit. Pragul de acordare a acesteia a fost crescut de la 8,50 la 9,50, lucru care-i nemulțumește pe elevi. Deși ministrul a oferit explicații cu privire la decizia luată, se pare că lupta elevilor pentru burse continuă. Iată ce se întâmplă săptămâna aceasta.
Consiliul Național al Elevilor (CNE) anunță o „săptămână neagră”. Mai exact, elevii vor purta haine negre în semn de protest cu privire la inechitatea în acordarea burselor. „Pentru noi, nevoile și dorințele elevilor au fost mereu priorități. Însă nu putem spune acest lucru și despre autoritățile responsabile de sfera educației.
Acest aspect face ca, și de această dată, Ministerul Educației să demonstreze cât de mult (dez)interes poate manifesta la adresa opiniilor elevilor, prin ridicarea pragului minimum ce condiționează elevii în procesul de luare a bursei de merit, acesta fiind urcat de la 8,50 la 9,50.
Protestează și tu alături de noi – poartă negru în ultima săptămână de școală a acestui semestru și postează fotografiile pe rețelele de socializare”, e îndemnul pe care reprezentanții CNE îl fac elevilor pe pagina lor de Facebook. Postarea e însoțită și de hashtag-uri reprezentative precum „#eudecenu”, „#eunumerit?” sau „#fiivoceacolegilortai”.
Poziția ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu
Încă de la primele discuții legate de modificarea pragului de la care elevii pot primi bursă de merit ministrul Educației a venit cu argumente. „Nu ajunge să ia 1 elev din 4 bursă de merit? Credeți că dacă am da burse de merit tuturor elevilor din România (sau pentru 53% din elevi – așa cum cer, pentru că atâția au avut medii mai mari de 8,50) am avea un sistem de educație mai bun?? Nu credeți că „ne furăm singuri căciula” dacă spunem că peste 50% din elevii României sunt de top, având peste media 8,50?”, spunea zilele trecute Sorin Cîmpeanu.
Astăzi ministrul a dat din nou declarații și a abordat și subiectul burselor. Acesta spune că dincolo de cele șase tipuri de burse existente, a căror cuantum a fost crescut, i-a rugat pe părinți să popularizeze șansa elevilor care au media peste 7,50 și se încadrează în criteriile de acordare a bursei de studiu. Ministrul îi încurajează să depună cerere pentru a o obține în semestrul II, în termen de 10 zile de la începutul acestuia. Suma de bani pe care o primesc elevii eligibili pentru bursa de studiu este de 150 lei.
Ministrul a oferit și câteva date numerice referitoare la burse. „Numărul bursierilor în anul 2020 a fost de 233.000, din care 123.000 au primit bursă de merit. Am crescut la 605.000 număr total elevi care au primit burse în 2021, iar numărul estimat pentru 2022 este de 660.000”, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.