COMORILE MUZEELOR. Serviciul pentru desert din argint aurit
Din culisele Muzeului Național al Banatului vă prezentăm astăzi, în cadrul rubricii COMORILE MUZEELOR, serviciul pentru desert din argint aurit. Haideți să aflăm mai multe despre acest set de tacâmuri specific perioadei istoriste.
Finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX a fost o perioadă a Europei occidentale caracterizată prin schimbări sociale și economice precum industrializarea, expansiunea orașelor, dezvoltarea diviziunii muncii dar și o tranziție către lumea pe care o cunoaștem astăzi. În această perioadă, oamenii au început să conștientizeze cu adevărat importanța libertății și a rațiunii.
Revoluția industrială a contribuit la formarea unei burghezii mici, urbane. Scopul său era dobândirea prosperității financiare, menținerea acesteia și asigurarea unei bune reputații în cadrul societății. Societatea reacționa la lumea care devenea tot mai tehnologizată printr-o mișcare treptată de modernizare. Ea nu se desfășura doar pe plan economic, ci și în cadrul mentalităților individuale și colective.
Toate acestea au influențat la rândul lor, mai subtil, și lumea artelor. Au apărut stiluri strâns legate de burghezie. Pentru a-și legitima statutul, burghezii apelau la o glorificare, reinterpretare și recuperare a trecutului. Astfel a apărut istorismul a cărui sursă principală de inspirație a fost antichitatea, gândită într-o formă mai sobră și mai simplă.
Lingurițele sunt atent ornamentate
Serviciul pentru desert din argint aurit este unul dintre artefactele care a luat naștere în acea perioadă. Acest set este format din 19 piese create între anii 1870 – 1890. El a intrat în colecția Muzeului Național al Banatului în anul 1982.
Realizat în stil istorist, obiectele din cadrul serviciului sunt decorate cu motive în relief. Acestea sunt preluate din stilul manierist, baroc și rococo. Piesele constituie un exemplu de finețe și delicatețe din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
Setul este format din două tipuri de lingurițe. Una dintre ele este mai adâncă, fiind făcută pentru zahăr. Cealaltă este mai plată, fiind creată pentru servirea desertului. Mânerul linguriței pentru zahăr prezintă elemente decorative cu motive vegetale. Lingurița plată este gravată cu modelul unei rândunici lângă o ramură stilizată. Capătul ambelor lingurițe este ornamentat cu un mascheron și cu o frunză de acant stilizată.